U trendu

Rebić: Pitanje iregularnih migracija je strateški prioritet

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je pitanje iregularnih migracija jedan od strateških prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova i da se preduzimaju sve mere kako bi se sprečile nezakonite migracije.

„Da ne dozvolimo da kretanje migranata po Srbiji izaziva nemir kod gradjana. Ministar (unutrašnjih poslova Aleksandar) Vulin i ja smo dali naredbu, nalog svim policijskim upravama, pre svega onim na čijem području se uočava veće prisustvo migranata, da ne dozvolimo nezakonit njihov boravak i u skladu s tim su sprovedene ove akcije“, kazao je Rebić za TV Pink.

Rebić je istakao da policija prati razvoj situacije na terenu, odnosno da njeni pripadnici svakodnevno obavljaju pozorničku i patrolnu delatnost i uočavaju lokacije gde se pojavljuju migranti, a u informativnoj saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i lokalnim samoupravama.

Govoreći o krijumčarenju i trgovini ljudima, i o njihovoj povezanosti sa migrantima, Rebić je naglasio da je to velika pretnja i da suzbijanje tih krivičnih dela predstavlja prioritetan zadatak policije.

„Naša kontrola počinje od same granice. Pre svega prema Bugarskoj, Severnoj Makedoniji imamo pojačane aktivnosti policije, granične i Žandarmerije. Termovizijskim kamerama se osmatra kretanje i mi reagujemo promptno. U svakoj situciji gde uočimo dolazak migranata mi pokušavamo da ih sprečimo, vratimo“, rekao je Rebić.

Istakao je da nije bilo slučajeva u kojima su migranti značajnije ugrožavali gradjane Srbije, kao i da se krivična dela dešavaju uglavnom medju migrantima.

„Možemo da kažemo da držimo pod kontrolom situaciju. Objektivno, nije bilo značajnijeg ugrožavanja. Poneko krivično delo imovinskog karaktera, što svakako uznemirava gradjane, ali uglavnom se sva krivična dela dešavaju izmedju pripadnika migrantskih populacija. Najčešće su to sukobi iz verskih, nacionalnih, kulturoloških razloga“, kazao je Rebić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.