U trendu

Recikliranjem limenki do olakšica pri kupovini u Beogradu

BEOGRAD – Pametna presa za recikliranje limenki puštena je danas u rad u Ulici kralja Milana, na trgu London, a građani koji budu najviše reciklirali imaće olakšice u pojedinim beogradskim prodavnicama.

Dan uoči Međunarodnog dana planete Zemlje, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je sugrađane da recikliraju i time zaštite životnu sredinu.

Zahvalio je na tom inovativnom projektu za reciklažu „Smart Urban Can Collection System“ koji su organizovali GIZ, Ball Packaging, Marcator S i Solagro Start-up.

„Prese koje recikliraju limenke osmislili su mladi, to je inovativan koncept koji podrazumeva da posle skupljenog izvesnog broja presovanih limenki dobijete bodove pomoću kojih možete imati čitav niz olakšica u dosta gradskih prodavnica“, rekao je Radojičić.

Inovativnom akcijom koja podrazumeva više od 10 presa koje vrše reciklažu, Beograd želi da skrene pažnju na značaj reciklaže, istakao je gradonačelnik.

„Želimo da skrenemo pažnju na dva globalna problema, preterano trošenje resursa i gomilanje otpada a ovim konceptom dajemo doprinos kao grad i lokalna samouprava i dižemo svest naših sugrađana“, rekao je on.

Radojičić je podsetio da glavni grad u ovom trenutku ima oko 600 recklazinih kontejenera i da će se postaviti još 300 kontejnera a da je u prethodnom periodu podeljeno sugrađanima 27.000 reciklaznih kanti.

Direktorka Nemacke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Daniela Funke podrzala je ovu inicijativu Beograda i istakla da je recikliranje jedan od aspekata održivog razvoja koji je važan za Srbiju.

„Ovaj projekat je veoma važan jer inkorporia vise stvari kao što su inicijativa mladih, inovativan je i organizovan u saradnji sa javnim sektorom i gradom Beogradom.

Drago mi je sto ovim projektom dajemo podršku jer svaka reciklirana limenka predstavlja korak dalje u napretku Beograda“, naglasila je Funke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.