U trendu

Recikliranjem limenki do olakšica pri kupovini u Beogradu

BEOGRAD – Pametna presa za recikliranje limenki puÅ¡tena je danas u rad u Ulici kralja Milana, na trgu London, a građani koji budu najviÅ¡e reciklirali imaće olakÅ¡ice u pojedinim beogradskim prodavnicama.

Dan uoči Međunarodnog dana planete Zemlje, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je sugrađane da recikliraju i time zaÅ¡tite ÅŸivotnu sredinu.

Zahvalio je na tom inovativnom projektu za reciklaÅŸu „Smart Urban Can Collection System“ koji su organizovali GIZ, Ball Packaging, Marcator S i Solagro Start-up.

„Prese koje recikliraju limenke osmislili su mladi, to je inovativan koncept koji podrazumeva da posle skupljenog izvesnog broja presovanih limenki dobijete bodove pomoću kojih moÅŸete imati čitav niz olakÅ¡ica u dosta gradskih prodavnica“, rekao je Radojičić.

Inovativnom akcijom koja podrazumeva više od 10 presa koje vrše reciklaşu, Beograd şeli da skrene paşnju na značaj reciklaşe, istakao je gradonačelnik.

„Åœelimo da skrenemo paÅŸnju na dva globalna problema, preterano troÅ¡enje resursa i gomilanje otpada a ovim konceptom dajemo doprinos kao grad i lokalna samouprava i diÅŸemo svest naÅ¡ih sugrađana“, rekao je on.

Radojičić je podsetio da glavni grad u ovom trenutku ima oko 600 recklazinih kontejenera i da će se postaviti još 300 kontejnera a da je u prethodnom periodu podeljeno sugrađanima 27.000 reciklaznih kanti.

Direktorka Nemacke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Daniela Funke podrzala je ovu inicijativu Beograda i istakla da je recikliranje jedan od aspekata odrÅŸivog razvoja koji je vaÅŸan za Srbiju.

„Ovaj projekat je veoma vaÅŸan jer inkorporia vise stvari kao Å¡to su inicijativa mladih, inovativan je i organizovan u saradnji sa javnim sektorom i gradom Beogradom.

Drago mi je sto ovim projektom dajemo podrÅ¡ku jer svaka reciklirana limenka predstavlja korak dalje u napretku Beograda“, naglasila je Funke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.