U trendu

Red vožnje vozova na Brajevoj azbuci

Preduzeće Srbija voz priredilo je i distrubuiralo 300 primeraka  reda vožnje zna slepe i slabovide, štampanog na Brajevoj azbuci.

Red vožnje priprema i štampa nevladino udruženje građana Althea, koje radi na afirmaciji i promovisanju jednakih prava i mogućnosti za sve.

„U skladu sa preporukama Međunarodne železničke unije (UIC), srpske železnice već devetu godinu zaredom, u saradnji i uz konsultaciju sa Savezom slepih Srbije, izdaju red vožnje za slepe i slabovide osobe. Ovakvi redovi vožnje urađeni su za železničke putničke stanice u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu i Čačku“, navedeno je u saopštenju.

Redovi vožnje dostavljaju se Savezu slepih Srbije, kao i lokalnim međuopštinskim organizacijama, u cilju dalje distribucije ka svojim članovima u celoj Srbiji.

Osim knjižica Reda vožnje, u centralnim holovima pomenutih stanica postavljene su i informacione taktilne table sa Brajevim pismom. Ove table sadrže i šemu stanice, čime je slepim i slabovidim osobama olakšano kretanje. Takođe, na podu železničkih stanica postavljene su i taktilne staze za samostalno kretanje i usmeravanje slepih i slabovidih osoba do informacionog panoa.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.