U trendu

Rekonstruise se Klub za starije, u junu počinje da radi

BEOGRAD – U toku je kompletna rekonstrukcija Kluba za odrasla i stara lica „Dr Mihailo Stupar II“ na Novom Beogradu, a prema rečima gradske sekretarke za socijalnu zaštitu Nataše Stanisavljević, očekuje se da će krajem maja radovi biti gotovi.

„Radovi obuhvataju ne samo molerske radove, već i zamenu toaleta, prilagođavanje osoba sa invaliditetom, zamenu podova, stolarije, a korisnici će dobiti i nov nameštaj, opremu i uređenu terasu“, rekla je danas Stanisavljević za Tanjug i dodala da će početkom juna Klub početi da radi.

Prvi put od kada je otvoren, 1974. godine, radi se kompletna rekonstrukcija jednog od prvih klubova za starije u Beogradu, a Stanisavljević kaže da klub koristi oko 468 najstarijih sugrađana koji su vezani za to područje.

„Radovi će trajati oko 45 dana, a mi očekujemo da će krajem maja sve biti gotovo, a već početkom juna će kompletno rekonstruisan Klub za odrasla i stara lica početi da radi“, rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Stanisavljević je navela da je ukupno osam klubova za najstarije sugrađane kompletno rekonstruisano, dok je 14 otvoreno.

„U ovom trenutku imamo 33 nova kluba za seniore u Beogradu i skoro 70 odsto klubova je ili novootvoreno ili kompletno adaptirano”, istakla je ona i najavila da je u planu da se do kraja godine otvore još dva nova kluba za najstarije sugrađane.

Istakla je da straterija razvoja Grada Beograda do 2030. godine predviđa da Beograd ima ukupno 50 klubova za najstarije sugrađane.

Stanisavljević je zahvalila ustanovi Gerontološki centar Beograd, jer, naglašava, zaposleni vode računa i osmišljavaju programe koji su najprilagođeniji seniorima.

„Naš glavni moto je ‘aktivno starenje – godine samo broj’ i ovde se to podstiče kako bi kroz ove klubove radili i prevenciju institucionalizacije, borili se protiv samoće, usamljenosti i svega onoga što u kasnije periodu može da dovede do depresije”, rekla je Stanisavljević.

Ona je navela da korisnike očekuju kursevi slikarstva, od dekupaža do sportskih igara, kao i mini teretana koja im je prilagođena.

„Sve sekcije su prilagođenje željama članova koji borave u klubovima“, dodala je Stanisavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.