U trendu

Rekonstrukcija Centralne kule Starog sajmišta 2017. godine

Do kraja godine trebalo bi da bude završen projekat rekonstrukcije Centralne kule na Starom sajmištu, što znači da bi naredne godine moglo da se počne sa radovima, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

„Posao na raseljavanju Centralne kule je završen i tokom nedelje su i poslednja dva umetnika dobila druge prostore, a grad je preuzeo Centralnu kulu, koja je inače njegovo vlasništvo, i ona je spremna za rekonstrukciju u novi centralni objekat budućeg kompleksa“, rekao je Vesić, a saopštila Gradska uprava.

Vesić je, na sednici Komisije za utvrđivanje koncepcije programskih sadržaja i davanje predloga modela upravljanja memorijalnim kompleksom na Starom sajmištu, kazao i da je grad popisao sve koji se nalaze u dva paviljona, Čehoslovačkom i Italijanskom, te da će se početi sa iseljavanjem ljudi iz tih objekata i pronalaženja drugih lokacija za njih.

On je naveo i da je, u saradnji sa opštinom Novi Beograd počela procedura raseljavanja iz takozvanog Turskog paviljona, gde se nalazi restoran.

„Grad je za dve godine uradio što nije decenijama unazad i učinili smo ogroman korak na pripremi lokacije za izgradnju budućeg memorijalnog centra“, podvukao je Vesić.

Episkop slavonski i predsednik komisije Jovan Ćulibrk istakao je da su u radu komisije učestvovali predstavnici diplomatskog kora, ambasador Izraela, predstavnik Muzeja holokausta u Vašingtonu, a da su ovog puta konsultacije održane i sa predstavnicima ambasade Rusije, koji su prikazali memorijal Poklona gora u Moskvi.

„To je od dragocene važnosti za naš memorijal, koji će biti mozaičkog tipa, jer postoji i čitav mozaik žrtava. Ne smemo zaboraviti da smo mi pobednici u Drugom svetskom ratu i da i ta pobednička dimenzija mora biti istaknuta“, rekao je vladika Jovan Ćulibrk.

Staro sajmište je 1987. godine proglašeno za kulturno dobro pod nazivom „Staro sajmište – logor Gestapoa“, a detaljnim urbanističkim planom iz 1992. godine stvoren je osnov da se taj prostor proglasi za javni i počne sa raseljavanjem.

Ceo prostor ima 20,2 hektara i obuhvata prostor između Ulice Vladimira Popovića, reke Save, Brankovog i Savskog mosta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.