U trendu

Rekonstrukcija pozorišta Dadov biće završena do oktobra

BEOGRAD – Predsednica Vlade Ana Brnabić danas je, sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem, obišla radove na rekonstrukciji Omladinskog pozorišta Dadov i najavila da bi radovi trebalo da budu okončani do oktobra.

„Mislim da svi znaju koliko je važno ulaganje u kulturu i obrazovanje kao stubove uspešne i jake države u 21. veku. Zbog toga sam danas došla da obiđem radove na kompletnoj rekonstrukciji pozorišta Dadov, koje je inkubator za mlade talentovane ljude iz Beograda i čitave Srbije“, izjavila je premijerka.

Ona je zahvalila Gradskoj upravi Beograda što je izdvojila oko 170 miliona dinara za rekonsktrukciju Dadova, pozorišta koje, kako je podsetila, postoji od 1958. godine, a od 1969. se nalazi u zgradi na Vračaru koja od tada nije rekonstruisana.

„Rađene su samo neke zakrpe i to je za sve koji su radili u Dadovu izgledalo dosta tužo i sramotno u smislu našeg odnosa prema mladim, kreativnim ljudima. Zbog toga je došlo vreme da uložimo dosta novca i u njih“, rekla je Brnabićeva.

Navela je da će rekonstrukcija zgrade, koja je počela u decembru prošle godine, biti završena do oktobra ove godine.

Brnabićeva je podsetila da je Vlada Srbije otvorila Narodni muzej nakon 15 godina rekonstrukcije, Muzej savremene umetnsti koji je završen posle 10 godina, te da je rekonstruisala Muzej istorije Jugoslavije uz dogradnju prodavnice suvenira u njemu.

„Planirano je da počnemo već ove ili 2023. radove na koncertnoj dvorani i domu Beogradske filharnmonije, Muzeju Nikole Tesle u staroj elektrani ‘Snaga i svetlost’, staroj ložionici koja će biti kreativni centar Beograda i ono što će početi da se gradi u septembru ove godine je Muzej istorije Srbije“, navela je Brnabićeva.

Naglasila je da je ponosna što je vlada u prethodnom mandatu, koju je vodila, prva i jedina koja je uzela kredit za ulaganje u infrastrukturu u kulturi.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da je rekonstrukcija Dadova veoma važna za kulturu u Beogradu, jer, kako je istakao, gotovo da nema glumca koji tu nije počeo karijeru.

„Dadov je institucija koja je jedna vrsta inkubatora za beogradsku kulturu i pozorišta, koji treba da nam stvori nove velike pozirišne zvezde. Konačno su dočekali da dobiju rekonstruisanu, gotovo novu zgradu“, rekao je Vesić.

On je istakao da Grad izdvaja pet procenata ukupnog budžeta za kulturu, u šta se ne računaju investicije poput ove, ili projekata koji se rade uz pomoć Vlade Srbije, kao što su scena „Bojan Stupica“, Gradske galerije i Muzeja Nikole Tesle.

„Očekujemo da ovih dana bude raspisan novi tender za Muzej grada Beograda u vrednosti od oko 25 miliona evra. To sve samo govori o tome da nikada u beogradsku kulturu nije ulagano na ovaj način. Da ne pričam o tome da smo preuzeli KPGT, da ćemo na sledećoj Skupštini Grada preuztei KUD ‘Lola’ i na taj način dobiti svoje kulturnoumetničko društvo, jer se veliki broj ljudi bavi folklorom“, izjavio je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.