Rekonstrukcija Trga Republike: Evo šta će se sve promeniti

Naredne godine krenuće potpuna rekonstrukcija Trga republike, posle koje mnogi ovaj deo prestonice jednostavno neće moći da prepoznaju.

Kada sve bude gotovo skoro kompletan trg sa okolinom biće namenjen isključivo pešacima, dok će saobraćaj iz ovog dela biti izmešten u okolne ulice.

– Trg republike biće popločan širim pločama i sa jedne strane će fokus biti na Narodnom muzeju i spomeniku Knezu Mihailu, a sa druge će se postaviti dupli drvored – najavio je za “Blic” glavni gradski arhitekta Milutin Folić.

Gradski prevoz tako više neće ići na Studentski trg, pošto će Vasina biti rezervisana samo za pešake. Pogled na skice i planove koje je objavio Grad Beograd ne ostavlja dileme: vozila koja sada iz Kolarčeve dolaze na Trg republike i zatim nastavljaju Vasinom ili Francuskom, ubuduće će biti upućivana na – Makedonsku.

Kompletan prostor od sadašnjeg “Staklenca”, na kojem bi narednih godina trebalo da bude sagrađena zgrada Beogradske opere, pa do Kalemegdana, biće deo pešačke zone.

– Umesto „Staklenca“ biće podignut objekat kulture, predlog je da tu budu opera i balet sa depandansom – Galerijom Narodnog muzeja u prizemlju. Ispod objekta biće parking za 500 vozila – najavio je Folić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.