U trendu

Rektor BU: Dan studenata jedan od simbola otpora represiji

 Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Djokić izjavio je danas da je Dan studenata praznik čitave akademske zajednice i Univerziteta u Beogradu, kao i da je taj dan jedan od simbola otpora represiji, kada je 1936. godine mučki ubijen student prava jer je propagirao slobodarske ideje i borio se za demokratiju.

„Ovaj datum ima simbolični značaj borbe za demokratiju uopšte i demokratiju Univerziteta, zato ga obeležavamo i baštinimo dugi niz godina sa ponosom. Mi kao članovi akademske zajednice mislimo na studente svakog dana, a ne samo danas, i trudimo se da rešimo probleme koje imaju i saslušamo sve njihove inicijative, kako bismo uticali na dobrobit studentske zajednice i čitavog društva“, rekao je Djokić.

Kako se navodi u saopštenju, rektor je sa direktorom Ustanove Studentski centar „Beograd“ Goranom Minićem obišao studentski dom „4. april“, studentsku sobu, čitaonicu, studentski restoran „Voždovac“ kao i sportsku salu, nakon čega je prisustvovao finalnoj fudbalskoj utakmici sportskog takmičenja povodom Dana studenata.

Dan studenata, 4. april, obeležava se u znak sećanja na velike demonstracije u zemlji koje su studenti organizovali 4. aprila 1936. godine u Beogradu, a posebno u znak sećanja na studenta prava Žarka Marinovića koji je pre tačno 86 godina izgubio život u borbi za svoja uverenja i zbog svoje žrtve postao simbol značaja studenata za društvo. Od 1954. godine, 4. april je proglašen za Dan studenata Univerziteta u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar