U trendu

„REM napravio korak unazad“: Ništa od zabrane rijalitija u dnevnim terminima

Posle burne rasprave, članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nisu usvojili nacrt pravilnika prema kojem bi rijaliti programi prešli u noćni termin, jer je od osam članova Saveta za tu odluku glasalo četiri, dok su četiri bili protiv.

Umesto pravilnika na današnjoj sednici Saveta REM-a, usvojena je odluka da službe regulatora urade nadzor nad takvom vrstom programa koji se trenutno prikazuju.

Dok su jedni tvrdili da je u rijaliti programima dokazano kršenje zakona, drugi članovi Saveta REM-a rekli su da to mora biti potkrepljeno dokazima i činjenicama, da se može govoriti čak i u uvođenju cenzure, što može da pređe i u informativne i sportske programe.

Višnja Aranđelović, članica Saveta REM-a smatra da je to telo napravilo „korak unazad“ ukoliko nacrt pravilnika ne bude usvojen, kao i da vremensko ograničavanje takvih programa predstavlja civilizacijsko i pitanje kakvo društvo želimo.

– Nepristojno je reći da imamo daljinski i da možemo da promenimo program. Šta mi onda ovde radimo, ako imamo daljinski? Mi smo tu da uredimo javni prostor – rekla je Aranđelovićeva, koja je navela i da je nedovoljno prikrivanje tona (bipovanje) kada se rijalitiji emituju u dnevnim terminima za uređivanje takvog programa.

Ona je istakla i da je REM televiziji Hepi dodelio dozvolu za emitovanje dečjeg programa, da takav na toj televiziji ne postoji i da umesto dečjeg stalno gledamo rijaliti programe.

Aleksandra Janković, međutim, rekla je da u potpunosti „podržava zaključak pravne službe REM-a koja konstatuje da se nijedan programski sadržaj ne može unapred smatrati štetnim po razvoj maloletnika“ i da „impresionistički i voluntaristički“ pristup vodi ka „cenzuri i logičnom apsurdu“.

– Donošenjem pravilnika o ograničenju emitovanja rijalitija bez zakonske osnove i obrazloženja koje bi moralo da se zasniva na detaljnoj analizi, uvodi nas u pravne probleme. Obrazloženje mora biti zasnivano na činjenicama, a ne ličnim afinitetima, animozitetima – rekla je Jankovićeva.

Ona je iznela predlog da se trenutno ne nastavlja procedura donošenja pravilnika i da umesto toga služba REM-a uradi nadzor nad rijalitijima koji se trenutno prikazuju, kao i da ih „strogo propusti kroz prizmu pravilnika o zaštiti maloletnika i ljudskog dostojanstva“.

Sa ovakvim predlogom bio je saglasan i Radoje Kujović, koji je rekao da se time ne gubi na vremenu u regulisanju ovakvog programa.

– Pravilnici koji regulišu ovu oblast postoje. Unapred davanja primata predlogu za koji je glasalo pet članova Saveta REM-a nije potpuno sagledavanje ove materije – rekao je on.

Ovom predlogu oštro su se protivili Zoran Simjanović i Judita Popović.

– Ako ćemo ponovo da otvaramo pitanje da li je potrebno da se rijaliti programi prisilnog okruženja izmeste iz dnevnog programa u noćni, šta smo mi uradili? Imali smo i pravilnik i zakon, ali očigledno da se ovi propisi nisu primenjivali u zaštiti maloletnika. Nemamo prava da promovišemo tu vrste kulture – rekla je Popovićeva.

I Goran Petrović, zamenik predsednika Saveta REM-a, izneo je stav da postoje pravne prepreke za usvajanje pravilnika prema kojem bi rijaliti programi prisilnog okruženja bili vremenski ograničeni, prenosi Blic.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)