Republika Srpska planira nabavku naoružanja za policiju iz Južne Afrike

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) planira nabavku daljinski upravljanih borbenih stanica od jedne firme iz Južne Afrike za naoružavanje oklopnih borbenih vozila Despot, koja se proizvode u Bratuncu.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, pozivajući se na pisanje lokalnih medija, kompanija Tehnički remont iz Bratunca (TRB) u kojem se Despot proizvodi, dostavila je Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dokumentaciju u kojoj se traži dozvola za uvoz ukupno pet tih stanica sa mitraljezima kalibra 7,62 i 12,7 milimetara.

Daljinski upravljane borbene stanice su namenjene za naoružavanje oklopnog vozila Despot koje koristi Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a RS a kompanija sa kojom se pregovara o tom poslu je Dynateg International PTY iz Južne Afrike.

U MUP-u RS već sada se koristi ukupno devet vozila tog tipa, a ima nagoveštaja da će broj tih vozila biti i uvećan.

Oklopno vozilo Despot je proizvod privatne firme TRB i definiše se kao višenamensko oklopno terensko vozilo sa pogonom 4×4, koje je moguće koristiti u policijske ali i vojne svrhe.

Osim za transport, Despot, uz adekvatnu opremu, može da bude i patrolno, komandno i izvidjačko vozilo, da služi za podršku specijalnim i antiterorističkim jedinicama ali i da se koristi u mirovnim operacijama.

Razvoj vozila je počeo 2018. godine a prvi prototip predstavljen je u Banjaluci 9. januara 2019. godine, na paradi povodom Dana Republike Srpske.

Nakon toga naručeno je i isporučeno još osam serijskih vozila za koje je plaćeno 11,94 miliona konvertibilnih maraka, što iznosi nešto manje od šest miliona evra. Sva vozila se nalaze u Trening centru MUP-a RS u Zalužanima kod Banjaluke, a primila ih je SAJ koja ih zvanično koristi za „razbijanje protesta“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.