U trendu

RERI: Na nezakonit način usvojen Predlog izmena Zakona o planiranju i izgradnji

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je danas da je „na nezakonit način“, vlada Srbije usvojila Predlog izmena Zakona o planiranju i izgradnji a koji je ušao u skupštinsku proceduru.

RERI je taj stav obrazložio time što, kako su dodali, „prethodno nije objavljen izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi, što je ministarstvo građevinarstva bilo dužno da učini do 7. marta“.

„Time su pojedinci i organizacije koje su učestvovale u javnoj raspravi ostali uskraćeni za informaciju o ishodu primedbi na predlog Zakona, odnosno, informaciju da li su prihvaćene ili odbačene i iz kog razloga“, piše u saopštenju.

RERi je naveo i da je, umesto toga, putem saopštenja objavljenog 4. maja na sajtu vlade Srbije, saznao da je taj zakonski predlog usvojen na sednici vlade.

„Kao predlagač zakona, ministarstvo građevinarstva bilo je dužno pre dva meseca da objavi izveštaj o javnoj raspravi na svojoj internet stranici i portalu e-uprave“, piše u saopštenju.

RERI je dodao i da je upozoravao da predložene izmene i dopune tog zakona favorizuju privatni interes u odnosu na javni, „posebno kroz najavu ukidanja naknade za konverziju zemljišta“.

Najavio je i da će se obratiti šefovima svih poslaničkih grupa u narodnoj skupštini, kako bi ukazali na, kako tvrde, štetne posledice eventualne odluke da zakon bude usvojen u predloženoj formi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.