U trendu

Res Publika: Radionice za mlade o medijskoj pismenosti

Aktivistkinje udruženja „Res Publika“ vode radionice za mlade u Kragujevcu o medijskoj pismenosti, a tom temom se bave i kroz komunikaciju sa gradjanima na društvenim mrežama.

„Ciljna grupa su mladi od 18 do 35 godina, pošto oni najviše koriste društvene mreže i informišu se na internetu, gde su dezinformacije i manipulacije najbrojnije. Naravno, dobrodošli su i stariji polaznici, pošto je celoživotno učenje jedna od vrednosti za koju se zalažemo“, rekla je agenciji Beta gradjanska aktivistkinja i jedan od osnivača udruženja „Res Publika“ Marija Milošević.

U udruženju „Res Publika“ navode da smo svakodnevno zasuti velikom količinom informacija i potrebno je mnogo pažnje i veštine da razaznamo šta je istina, a šta manipulacija.

„Zato je medijska pismenost ključna. Svi moramo da naučimo da zastanemo, razmislimo da li neko želi da nas informiše ili nas u nešto ubedjuje. Ta sposobnost nam pomaže da prosudjujemo i odlučujemo o stvarima koje su važne za svakodnevni život“, rekla je Milošević.

„Uz razlikovanje informisanja i ubedjivanja, prepoznavanja naših osećanja ili namere onog ko objavljuje neki sadržaj, učenja o korisnim alatima za proveru podataka i fotografija, tokom ovog treninga dosta razgovaramo o stereotipima, govoru mržnje i društvenoj opasnosti koje oni donose“, kazala je Milošević.

Ona je primetila da svako verovatno zapamti neki primer, zanimljivu priču, činjenicu, ali je važno kada kažu da već nakon prvog dana radionice drugačije čitaju, slušaju, gledaju sadržaje koji im se nude.

Ona je istakla da Res Publika nastoji da pokreće gradjane Kragujevca da ostvare pravo na informisanje i uključivanje u donošenje odluka u lokalnoj zajednici, a medijska pismenost je jedan od glavnih preduslova za to.

„Zbog toga se ovom temom bavimo i ‘aktivistički’, mimo konkretnog projekta, u svom neposrednom okruženju, kroz komunikaciju sa gradjanima na društvenim mrežama“, rekla je Milošević.

Milošević kaže da je sa koleginicom iz udruženja Bojanom Vlajović Savić pohadjala specijalizovanu obuku za trenere medijske pismenosti i one sada svoja znanja prenose na druge.

Radionice se zbog pandemija održavaju onlajn, traju do tri sata, besplatne su, a polaznici dobijaju sertifikat. Trenutno je u pripremi druga radionica, a u okviru projekta koji sprovodi IREX uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. 

Milšević je izrazila očekivanje da će biti još različitih aktivnosti koje će izvoditi i u šumadijskim opštinama kroz koje će upoznati mlade entuzijaste, voljne da se angažuju u civilnom sektoru ili budu „pojačanje“ lokalnim medijima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.