U trendu

Rešenje za problem medijskog klijentelizma je alternativna scena

Učesnici tribine „Novinar izmedju plate i solidarnosti“ u Novom Sadu složili su se večeras da je kršenje novinarskog kodeksa u Srbiji dobilo tolike razmere, da rešenje tog problema jedino može biti kreiranje alternativne medijske scene.

Novinar Dinko Gruhinjić rekao je da borba protiv klijentelizma u tabloidima i drugim medijima u Srbiji treba da krene od samih novinara, da se oni zapitaju „šta je to što će uraditi da bi zaustavili sunovrat profesije“.

„Treba da se organizujemo, i da pokažemo da možemo da funkcionešimo kroz neku vrstu alternativne medijske scene, a ovakve incijative već se javljaju, jer kada pobrojimo medije koji svoj posao rade časno, shvatamo da nas zapravo ima, ali da smo raštkani i da nam je potrebna platforma za saradnju“, kazao je on.

Dodao je da klijentelizam u medijima danas predstavlja „najmaligniji oblik korupcije“ jer te prakse nisu zabranjene, te je da konzumentima medija potrebno objasniti da zahvaljujući njemu dobijaju samo one informacije koje „odgovaraju centrima moći, bilo da su to politički ili ekonomski“.

Gruhonjić je dodao da i primer protesta koje organizovao Pokret Podrži RTV, nakon smena u Radio televiziji Vojvodine posle izbora 2016. godine, pokazuje da gradjani zapravo prepoznaju šta je kvalitet, jer inače se ne bi u velikom broju odazvali i izašli na ulice.

Novinarka Mreže za istraživanje korupcije i kriminala KRIK Dragana Pećo rekla je da nakon velikih i važnih priča koje je ovaj portal objavio, gradjani masovno šalju donacije, što potvrdjuju tvrdnju da oni mogu prepoznaju koji mediji izveštavaju u njihovom interesu.

Ona je ukazala da je u Srbiji potrebna veća solidarnost medju novinarima, te da se novinarima ne mogu nazvati oni koji i dalje pišu za tabloide koji svakodnevno krše sva pravila profesije, pa čak i dovode u opasnost novinare i osobe koje targetiraju kao „protivnike i kritičare vlasti“.

„Radije bih otišla na selo i gajila povrće, nego da pristajem da radim u medijima koji nisu medij“, ocenila je Pećo.

Bivša novinarka Radio televizije Vojvodina Radmila Leovac, koja je nagradjana kao najbolja mlada novinarka 2016. godine, rekla je da za novinarsku profesiju veliki problem predstavljaju i „mizerne plate“, kao i cenzura i autocenzura – direktna posledica klijentelizma.

„Situacija je još gora u lokalnim medijima, gde novinari rade i za 15.000 dinara. U ovakvoj atmosferi oni često pribegavaju autocenzuri, a moraju i da rade više poslova istovremeno, što smanjuje kvalitet njihovih proizvoda“, objasnila je Leovac, koja se je nagradu dobila za istraživanje ove teme na portalu Faipress.eu.

Tribina „Novinar izmedju plate i solidarnosti“ održana je u okviru projekta Media Circle, koji sprovode Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Vojvodjanski gradjanski centar, a u saradnji sa Komitetom pravnika za ljudska prava YUCOM i Forumom studenata novinarstva Evrope u Srbiji.

Projekat Media Circle fokusiran je na merenje indeksa klijentelizma u šest država regiona, a prema rezultatima poslednjeg merenja, Srbija i Rumunija zabeležile su najznačajniji pad u oblasti klijentelizma u medijima, a u odnosu na merenja iz predhodne godine.

Nosilac projekta je Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar