U trendu

Rigorozna kontrola: Uz zaustvljanje, obavezan i alko-test

Saobraćajna policija počela je rigorozniju kontrolu vožnje u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

To znači da će svako zaustavljanje značiti i obavezan alko-test.

Od početka ove godine 41.000 vozača isključena je iz saobraćaja zbog vožnje u alkoholisanom stanju, kažu u Upravi saobraćajne policije koja ove nedelje sprovodi akciju pojačane kontrole vozača na dejstvo alkohola koja je istovremeno u toku u 29 zemalja Evrope.

Kako je za TV Prva rekao Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije, posebno je poražavajuće da je među njima oko 1.500 vozača koji su vozilom upravljali sa više od dva promila alkohola u krvi, što se tretitra kao nasilnička vožnja koja se po zakonu kažanjava zatvorom od 30 do 60 dana i novčanom kaznom od 120.000 do 140.000 dinara.

Znatno je, kaže, manji broj vozača koji vozilom upravljaju pod dejstvom psihoaktivnih supstanci nego što je to slučaj sa alkoholom, pa je tako prošle godine oko 120 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a ove godine oko 200 vozača.

Radenković je naveo da se pojačana akcija na prisustvo alkohola u krvi kod vozača sinhronizovano realizuje u 29 evropskih zemalja koje sarađuju u okviru Mreže saobraćajnih policija Evrope čiji je Srbija jedna od članica.

Ta akcija se sprovodi dva puta godišnje, jedne nedelje u junu i jedne nedelje u decembru. „Prošle godine za sedam dana trajanja akcije u decembru je 1.900 vozača isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, od kojih je 400 zadržano na trežnjenju zbog vožnje sa preko 1,2 promila“, rekao je Radenković.

Tokom akcije u junu, dodaje, 1.300 vozača je zbog toga isključeno iz saobraćaja, od kojih je oko 200 bilo zadržano na trežnjenju. Naveo je da je taj broj u junu bio manji jer su neposredno pre akcije usvojene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kojima su pooštrene kazne.

Radenković je rekao da policija proverava i vozače na psihoaktivne supstance, i to upućivanjem vozača za koga se sumnja da je pod dejstvo droge u zdravstvenu ustanovu ili korišćenjem uredjaja „droga test 5.000“ na licu mesta.

Najavio je da će policija nastaviti da kontroliše u povećanom obimu alkoholisanost vozača i za novogodišnje i božičhne praznike i apelovao na vozače da za volan ne sedaju ako su pili alkohol.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar