Roditelji dobili spor protiv grada zbog cene vrtića

Prvi osnovni sud doneo je presudu u korist roditelja koji su podneli tužbe protiv gradske uprave zbog nezakonitog obračunavanja cene vrtića, prenose danas Večernje novosti.
„Prosečan iznos po tužbenom zahtevu je oko 150.000 dinara. U toku je žalbeni postupak, po čijem okončanju će presude postati pravosnažne, a realno je da čitav proces bude gotov do kraja godine“, piše list.

Tužbe gradjana su usledile posle mišljena Vrhovnog kasacionog suda da roditelji imaju pravo na naknadu štete, jer su plaćali nekoliko puta višu cenu od predvidjene zakonom.

Nezakonita naplata računa za vrtić odnosi se na period od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. godine. Roditelji su plaćali mnogo veći iznos od zakonom propisanih 20 odsto od ekonomske cene, pa su mesečni računi u Beogradu iznosili 8.700, a potom i 9.700 dinara.

Od 1. januara 2015. godine računi za vrtiće počeli su da se plaćaju po zakonskim propisima, odnosno roditelji plaćaju 20 odsto od ekonomske cene. U Beogradu je cena vrtića 5.427 dinara mesečno.

U aprilu je Prvom osnovnom sudu stiglo 5.000 tužbi gradjana zbog nezakonitog obračuna cene za vrtiće, naveo je list.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.