U trendu

Roditeljima bolovanje i puna plata do punoletstva teško bolesnog deteta

Petogodišnja borba NURDOR-a (Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka) da roditelji dece obolele od najtežih bolesti imaju pravo na bolovanje i punu platu do detetovog punoletstva, ima izgleda da se završi pobedom.

Nacrtom Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je sada na javnoj raspravi, predviđeno je da se pravo na naknadu zarade može produžiti zbog nege deteta do navršenih 18 godina i to u slučaju teškog oštećenja moždanih struktura, maligne bolesti ili drugog teškog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja, o tom produženju odlučuje najviši stručno-medicinski organ na predlog zdravstvene ustanove u kojoj se dete leči. Po slovu sadašnjeg zakona, roditelji imaju pravo na bolovanje od samo četiri meseca. Budući da lečenje najtežih oboljenja često traje godinama, jasno je  koliki je značaj izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Zahvaljujući inicijativi udruženja NURDOR-a, u nacrtu budućeg zakona predviđeno je da roditelj teško bolesnog deteta tokom bolovanja prima pun iznos plate, a ne 65 odsto, kao do sada. Ovakvim rešenjem značajno se poboljšava materijalni položaj porodica mališana obolelih od najtežih bolesti.

(Katarina Đorđević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar