U trendu

Rodjendanska nedelja u Muzeju Jugoslavije (FOTO/VIDEO)

Muzej Jugoslavije je tokom rodjendanske nedelje, koja je počela 29. novembra, na nekadašnji Dan republike, priredio niz manifestacija kako za odrasle tako i za najmladje posetioce.

Obeležavanje 25 godina rada Muzeja Jugoslavije počelo je vodjenjem kroz postavku u Kući cveća i nastupom hora Naša pesma, dok je centralni dogadjaj bio otvaranje izložbe O fabrikama i radnicima, rekao nam je etnolog Tatomir Toroman, kustos Muzeja Jugoslavije.

„U prvi plan je istaknuto industrijsko nasledje što nekako nije uobičajeno i često je to industrijsko nasledje manje vidljivo nego kulturno nasledje, ali je itekako značajno. Pogotovo je ta industrijalizacija koja je najvećim delom sprovedena u socijalističkoj Jugoslaviji bila zaista jedan veliki zamah u prvim decenijama te zemlje i kroz nekoliko studija slučajeva je ta tema obradjena.“

Muzej je organizovao i vodjenja kroz stalnu postavku, poznatu kao Laboratorija pošto je u pitanju stalni rad na stalnoj postavci gde se odredjene stvari menjaju u skladu sa odredjenim temama, objašnjava Toroman.

U nedelju je bio porodičan dan, program zgodan za decu. „Ona pomoću mapa mogu da istražuju, traže predmete na postavci, a na taj način nešto i da nauče o Jugoslaviji, posebno o medjunarodnim odnosima, jer su to zanimljivi predmeti iz celog sveta“, kaže Toroman.

Govoreći o radu Muzeja Jugoslavije, Toroman takodje ističe: „Za ovih 25 godina Muzej je postao jedna od najposećenijih institucija kulture u regionu. Ostvario je značajnu saradnju sa drugim muzejima, galerijama, obrazovnih, istraživačkim institucijama i u regionu, pa i u svetu.“

O uspešnom radu Muzeja Jugoslavije svedoči i činjenica da je ove godine u Zakonu o muzejima postao matičan za jugoslovensko nasledje, pa bi se moglo reći da je to neka kruna priznanja za rad kojim se muzej bavi više od dve decenije.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.