U trendu

RTV: Glavna urednica dala ostavku, na delu smene urednika

Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine (RTV) saopštio je u utorak uveče da je na sednici konstatovao ostavku koju je podnela glavna i odgovorna urednica prvog programa televizije Marjana Jović.

U saopštenju se navodi da je na mesto vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika prvog programa RTV imenovana Nada Kalkan, kako se dodaje, diplomirana politikološkinja, dugogodišnja novinarka i urednica na tom mediju.

Upravni odbor je doneo i odluku o raspisivanju konkursa za izbor novog glavnog i odgovornog urednika prvog programa televizije Radio-televizije Vojvodine.

„Članovi upravnog odbora zahvalili su se Marjani Jović na dosadašnjem angažovanju i poželeli joj uspešan dalji rad“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović napisao je večeras na svom Tviter profilu da su se danas na RTV rešenja novinarima o rasporedjivanju na nova radna mesta bukvalno uručivala na hodniku.

On je, odgovarajući na pitanja, naveo da je nezvanično smenjeno sedam urednika, uglavnom u informativnom programu. „Sutra će se znati više detalja“, dodao je Obradović.

UO RTV je nedavno smenio programskog direktora RTV Slobodana Arežinu, koji je izjavio da je smena politički pritisak.

Nekoliko dana nakon toga ostavku na svoju funkciju dao je generalni direktor RTV Srdjan Mihajlović, koji je u pisanoj izjavi naveo da je procenio da je „u interesu RTV-a“ da se povuče sa tog mesta.

Javnosti su se obratili i novinari i urednici RTV, koji su u izrazili zabrinutost da bi nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene u RTV-u mogle da naruše teško stečeni ugled pokrajinskog javnog servisa i poverenje gradjana.

U otvorenom pismu javnosti više od četrdeset novinara i urednika RTV-a poručili su da žele da sačuvaju atmosferu u kojoj će moći da nastave da rade oslobodjeni političkih pritisaka.

„Jedino tako će RTV moći profesionalno i odgovorno da nastavi da obavlja ulogu pokrajinskog javnog servisa“, ocenili su oni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.