Rumunsko nebo od februara čuvaće i španski lovci Jurofajter

U zaštiti vazdušnog prostora Rumunije tokom februara i marta učestvovaće i avijacijsko odeljenje od šest lovaca Jurofajter Tajfun Ratnog vazduhoplovstva Španije, uz angažman do 130 pilota i tehničara.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, Španci dolaze u okviru ojačanog NATO er polisinga (zaštite vazdušnog prostora) i domaćin će im biti baza u blizini Konstance na obali Crnog mora, koje je kritični prostor dodira ruskih interesa i zapadne vojne alijanse.

Na poslednjoj smeni u Rumuniji bili su Kanadjani sa šest CF-18 Horneta i sada se čeka na dolazak španskih Tajfuna koji će prvi put učestvovati u NATO er polisingu.

Zadaci gostujućeg odeljenja biće održavanje dežurstva za presretanje, zajednička obuka sa oružanim snagama domaćina i trenaža kroz redovnu obuku pilota.

„Od krize u Ukrajini 2014. uloga baza u Rumuniji postala je vitalno važna za NATO. Jedna od misija je prisustvo lovačkog odeljenja na zadacima zaštite i kontrole vazdušnog prostora koje je nazvano NATO ojačanim er polisingom. Članice NATO od 2014. rotiraju se na zadatku zaštite rumunskog vazdušnog prostora u saradnji sa domaćim lovačkim eskadrilama koje koriste F-16AM i MiG-21 LanceR“, dodaje se u tekstu.

U okviru savezničke pomoći, lovci iz članica NATO od 2004. učestvuju u zaštiti vazdušnog prostora tri pribaltičke države kroz misiju Baltički er polising (Baltic Air Policing) iz baze u Litvaniji.

Zaštita istočnog krila NATO ojačana je od 2014. pojačanjem Baltičke misije za lovce koji dolaze u još jednu bazu – Amari u Estoniji. Za zaštitu crnomorskog dela istočnog krila angažovani su lovci u rumunskim i bugarskim bazama.

„Tenzije sa Rusijom povod su za česta poletanja lovaca. Prema zvaničnim podacima NATO, prošle godine više od 400 puta lovci su poleteli na presretanje aviona koji su se približavali vazdušnom prostoru savezničkih zemlja. U 90 odsto slučajeva to su bili ruski vojni avioni“, dodaje se u tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.