Ruski „iljušin“ počeo da gasi požar na Staroj planini

Ruski avion „iljušin 76P“, koji je sinoć sleteo na niški aerodrom, uključio se u gašenje vatrene stihije na Staroj planini, potvrdio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Nadam se da će učešće ruskih spasilaca doprineti da se problem sa požarima na Staroj planini reši“, dodao je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je takođe rekao i da ovo potvrđuje da aktivnost Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu i uopšte saradnja Rusije i Srbije na polju vanrednih situacija imaju isključivo civilni karakter.

Kako je ranije saopšteno, avion je opremljen specijalnom avijacionom opremom za polivanje (VAP 2), što omogućava da se odjednom na glavno žarište izruči više od 42 tone vode.

U Ministarstvu za vanredne situacije Rusije ranije je rečeno da je u Srbiju upućeno i 12 stručnjaka iz tog resora, koji će pomoći u gašenju požara na Staroj planini.

(Sputnjik)

4 komentara
 1. Anonimni

  Ti avioni gluperdo su druge namene .Avioni za gasenje pozara ne pune se na vatrogasno crevo :….

 2. KNEZ

  Možda nam i zbog ovoga uvedu sankcije,ipak je i to ruska pomoć,po ovom „pametnom“ srpskom zetu bi trebali da izgorimo,kao što ne treba da se branimo ako nas opet bombarduju,to je isto,zar ne !!

 3. Anonimni

  Sta je NEMA komentara ZAPADNJACI.Bice da VAM JE NATO ponudio pomoc -tako stoji u CRTANIM FILMOVIMA ,gde prvo platis CLANARINU pa onda trazi pomoc!

 4. Kladovski Vlah

  Brze stigla kisa od Ruski skopocija pa gde su bre ti avini koji su satcionirani u Srbiji za varedne situacije zaboravili motore staviti u njih.

Napišite komentar