U trendu

Šabić čestitao Dan slobode medija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić čestitao je novinarima u Srbiji 3. maj, Dan slobode medija, ukazavši na potrebu ostvarivanja veće transparentnosti medijskog vlasništva i zaustavljanja njihove tabloidizacije.

Šabić je u pismu upućenom predsednicima Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) naveo da sve informacije o finansiranju medija iz javnih izvora, kao i o drugim mogućnostima ostvarivanja uticaja na medije, moraju biti dostupne javnosti.

On je ukazao i na potrebu suzbijanja autocenzure i fenomena „sukoba“ u sferi elektronskih medija, uključujući napade na pojedine sajtove i aktivnosti struktura takozvanih botova, kao i na problem „curenja raznih poverljivih informacija“ ka nekim medijima, uz istovremenu nedostupnost drugim medijima.

Poverenik je ocenio da država ima veliku ulogu u rešavanju tih pitanja, ali je i dodao da i novinari i mediji moraju dati svoj doprinos.

„To se pre svega odnosi na delovanje profesionalnih asocijacija novinara koje bi moralo da smanji ogroman raskorak izmedju vrednih, profesionalnih, etičkih standarda upisanih u novinarske kodekse i praktičnog delovanja nekih medija i ‘medijskih’ radnika koji sa tim standardima praktično nemaju veze“, stoji u saopštenju.

Govoreći o bezbednosti novinara, poverenik je ocenio da država na tom planu ima presudnu ulogu, koja uključuje kažnjavanje svih koji ugroze njihovu ličnu bezbednost.

Šabić je podsetio na ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i izrazio žaljenje što ni posle više godina nisu otkriveni i kažnjeni inspiratori i izvršioci tih zločina.

Novinarska udruženja u Srbiji obeležiće sutra Svetski dan slobode medija akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine“, tokom koje će od 11.55 do podneva obustaviti rad kako bi ukazali na težak položaj te profesije i probleme sa kojima se mediji suočavaju u svom radu.

Odlukom iz 1993. godine, Generalna skupština UN proglasila je 3. maj Danom slobode medija kako bi podigla svest država članica o važnosti medijskih sloboda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.