U trendu

Šabić: Sprečiti EPS da zagadjuje životnu sredinu

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je danas da je tužba Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) protiv JP Elektroprivreda Srbije (EPS), kojom se traži zabrana ispuštanja zagadjujućeg sumpor-dioksida u količinama većim od onih utvrdjenih Nacionalnim planom za smanjenje emisije (NERP), važan korak u borbi za ustavom zajamčena ljudska prava.

Šabić, koji je član Upravnog odbora RERI, rekao je agenciji Beta da bi tužba kojom se od državnog preduzeća traži da poštuje propise i standarde svoje države morala biti nešto sasvim suvišno.

„Kod nas, nažalost, nije tako. Tek treba da vidimo da li će u uslovima pravosudja čija je nezavisnost ozbiljno narušena i takva tužba moći da obezbedi zaštitu legalnih i legitimnih interesa gradjana“, kazao je Šabić.

Dodao je da je formalno, iz procesnih razloga, tuženo samo JP Elektroprivreda Srbije, ali suštinski tužba ukazuje na „krajnje licemerno“ ponašanje izvršne vlasti u vezi sa zaštitom životne sredine.

„To ponašanje se ogleda kako u neiskrenom, formalnom proklamovanju standarda zaštite čija se primena zapravo ne želi tako i u neodgovornoj, nedopustivoj indolenciji nadležnih koji kontinuirano ne reaguju na flagrantno kršenje propisa i medjunarodno pravnih obaveza i što je najvažnije na krajnje ozbiljno ugrožavanje zdravlja i života gradjana Srbije“, ocenio je advokat.

Podsetio je da Srbija od kraja 2017. ima Nacionalni plan za smanjenje emisije.

„Taj dokument i standardi koje sadrži NERP morali bi da budu u funkciji izvršenja obaveza koje je naša država preuzela Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice izmedju Evropske zajednice i država Zapadnog Balkana a samim tim da značajno doprinesu kvalitetu već ozbiljno ugrožene životne sredine. To se, u najvećoj meri, odnosi na Elektroprivredu Srbije“, istakao je Šabić.

Medjutim, kazao je on, to preduzeće svoje obaveze iz NERP-a krši u dramatičnim razmerama, a nadležni organi vlasti pred tim zatvaraju oči.

Šabić kaže da se pre podnošenja ove tužbe, RERI više puta obraćao Ministarstvu za zaštitu životne sredine tražeći da ono tim povodom sprovede inspekcijski nadzor.

„To je ostalo bez efekta, iako je nadležnima dobro poznato da su postrojenja Elektroprivrede Srbije višestruko prekoračivala propisane maksimume štetne emisije – ukupne godišnje emisije sumpor dioksida bile su čak šest puta veće od dozvoljenog maksimuma. Reč je o doslovno zastrašujućim stotinama hiljada tona“, rekao je Šabić.

Naveo je da Ustav Srbije gradjanima jemči pravo na zdravu životnu sredinu i na potpuno i blagovremeno obaveštavanje o njenom stanju i utvrdjuje da je svako, a posebno država, odgovoran za zaštitu životne sredine.

„Nažalost vlast u Srbiji ne samo da podcenjuje ove ustavne garancije nego dopušta da se i one i medjunarodno pravne obaveze koje je država preuzela svakodnevno grubo krše. Tužba RERI-a ima za cilj da upozori na ekstremno neodgovornu praksu koja životnu sredinu Srbije pretvara u okruženje sve opasnije po život njenih gradjana, praksu s kojom se mora prestati bez odlaganja“, zaključio je Šabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar