U trendu

Šabić: Sraman odnos državnih organa prema tretmanu radnika na gradilištu Linglonga

Advokat Rodoljub Šabić je danas ocenio kao „bukvalno sraman“ odnos nadležnih državnih organa prema „očiglednom višestruko nezakonitom i krajnje nehumanom tretmanu radnika od strane poslodavaca“ na gradilištu fabrike Linglong u Zrenjaninu.

Šabić, koji je i predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača, je u pisanoj izjavi ukazao da je takav tretman tih radnika „skoro ropski“.

On je naveo da je dužnost državnih organa da na takve stvari reaguju, te ukazao da oni imaju obavezu da obezbede primenu domaćih zakona na celoj teritoriji Srbije.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da „zatvaraju oči“ nad kršenjm zakona i da imaju „servilan odnos“ prema bilo kom stranom investitoru.

„Uznemiravajuće je da se prećutno toleriše nastojanja da se, nakon što su informacije o kršenju ljudskih prava i zakona dospele u javnost, stvar pokuša zataškati tako što će privatna obezbedjenja u famoznim crnim džipovima sprečavati radnike da govore a medije da kontaktiraju radnike i izveštavaju o situaciji“, rekao je on

Šabić smatra i da „činjenice sa kojim je javnost već upoznata nesporno ukazuju na višestruko kršenje propisa o radu“ što, kako je naveo, „kao minimalno normalnu reakciju podrazumeva neodložnu intervenciju Ministarstva za rad i zapošljavanje, odnosno Insprektorata za rad“.

On je naveo i da je „odavno bilo neophodno“ da se sprovede ozbiljan nadzor, preduzmu odgovarajuće mere i o svemu obavesti javnost.

„Ali činjenice daju i više nego dovoljno osnova i za intervenciju javnog tužilaštva koja je uprkos tome takodje izostala“, rekao je Šabić.

Upozorio je na moguće posledice izostanka reakcije nadležnih.

„Ako se reakcije nadležnih svedu na samo formalne a prave, adekvatne reakcije i dalje izostanu, što je verovatno, biće to dodatni doprinos i daljem urušavanju pravnog poretka Srbije i daljem srozavanju njenog medjunarodnog ugleda“, rekao je on.

Nekoliko nevladih organizacija iz Zrenjanina upoznalo je javnost da ti radnici žive u nehumanim uslovima, a posle informacija o tome u medijima posetili su ih predstavnici udruženja A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava i ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.