U trendu

Šabić: Vlada najodgovornija za loše stanje psihijatrijske klinike 'Laza Lazarević' u Beogradu

Predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava, advokat Rodoljub Šabić, danas je, posle razgovora s predstavnicima štrajkačkog odbora u beogradskoj Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr. Laza Lazarević“ ocenio da je masovno uručivanje upozorenja o mogućem raskidu radnog odnosa nelegalan i nelegitiman pokušaj zastrašivanja i potvrda eskaliranja već odavno neprihvatljive situacije u toj važnoj zdravstvenoj ustanovi.

Ocenio je da je za to najodgovornija Vlada Srbije jer je njen odnos prema Klinici „primer podređivanja prava i interesa građana politikantskim kalkulacijama i interesima političkih stranaka vladajuće koalicije“.

Šabić je naveo da su zaposleni Klinike sedmomesečnim štrajkom koji još traje, upozorili i Vladu i javnost na izuzetno lošu atmosferu na Klinici, na propuste i nezakonitosti u radu, urušavanje kvaliteta zdravstvene zaštite i usluga i ugrožavanje bezbednosti pacijenata, neosnovano naplaćivanje usluga, smenjivanje iskusnih lekara specijalista s rukovodećih mesta, a dovođenje na ta mesta ljudi problematičnih kvalifikacija, upozorili su i na zastrašivanje, pritiske, vređanje, nezakonito kažnjavanje i pretnje otkazom.

Usled toga je kliniku napustilo nekoliko desetina lekara specijalista i veliki broj drugih zaposlenih, te „Vlada Srbije ima nespornu obavezu da reši evidentan problem“, ocenio je Šabić.

Dodao je da, iako je još u novembru prošle godine, posle sagledavanja stanja u Klinici, Ministarstvo zdravlja predložilo Vladi smenjivanje Ivane Stašević Karličić, v.d. direktorke Klinike, ni skoro pola godine kasnije Vlada se nije izjasnila o tom predlogu.

Šabić je naveo da Vlada svojim nepostupanjem direktno ugrožava prava građana i da joj „minimum odgovornosti nalaže da konačno nešto preduzme“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.