U trendu

Šabić: Zaštita podataka o ličnosti nesporna obaveza vlasti

Poverenik Rodobljub Šabić upozorio je danas da neodgovoran odnos organa ili pojedinaca prema ličnim podacima građana stvara mogućnost za zloupotrebu tih podataka u različite svrhe, među kojima je i razračunavanje političkih neistomišljenika putem društvenih mreža i medija.

Navodeći da je takvo postupanje vlasti posebno delikatno u slučaju policije, odnosno MUP-a, Šabić je podsetio da je nakon jednog od njegovih ranijih upozorenja ministar unutrašnjih poslova uputio svim organizacionim jedinicama dopis u kojem je naglašeno da se neovlašćena obrada ličnih podataka ne sme tolerisati i da će biti krivično gonjena.

„Poverenik, i povodom nekih trenutno aktuelnih sumnji i generalno, očekuje da se takva praksa odgovornosti za nezakonito postupanje sa ličnim podacima građana uspostavi i dosledno primenjuje“, navodi se u saopštenju.

To se odnosi na sve organe vlasti, naveo je Šabić i istakao da učestale pojave lošeg odnosa prema zaštiti podataka o ličnosti zahtevaju neuporedivo aktivniji odnos javnog tužilaštva.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je istakao da svi državne organi koji raspolažu podacima o ličnosti građana, kao i funkcioneri i radnici koji u tim organima rade, imaju nespornu zakonsku obavezu da se korektno i odgovorno odnose prema tim podacima, odnosno da lične podatke građana obrađuju isključivo u zakonom predviđene svrhe.

On je podsetio da je neovlašćeno i nezakonito stavljanje na raspolaganje podataka o ličnosti trećim licima ne samo prekršaj po Zakonu o zaštiti podataka, nego i krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.