U trendu

Šabić: Zloupotrebe službenih ovlašćenja prete da postanu pravilo

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je danas da je privodjenje i maltretiranje gradjanina Konstantina Katića od strane pripadnika BIA, zbog sumnje da je navodno objavio tvit u kom je pozvao učesnike društvenih mreža da ponove gest Marka Vidojkovića, to jest da opsuju Aleksandra Vučića, postupanje na koje bi u iole uredjenoj državi morali da reaguju i javno tužilaštvo i Zaštitnik gradjana.

Šabić je agenciji Beta kazao da i pod pretpostavkom da je Katić autor tog tvita ili čak i nekog još vulgarnijeg, to ne može biti opravdanje za ovakvo postupanje i ocenio da je zabrinjavajuće što učestali slični slučajevi govore da prekoračenja i zloupotrebe službenih ovlašćenja bezbednosnih struktura prete da postanu pravilo.

Ocenio je da je nedopustiv manir vlasti da psovke, uvrede ili vulgarne gestove, kad su upućeni funkcionerima, kvalifikuje kao krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

„Po Ustavu, svi gradjani moraju biti jednaki pred zakonom. Nikakva ‘elita’ nema pravo na poseban tretman. Funkcioneri koji se smatraju povredjeni uvredom imaju isto pravo kao i drugi gradjani. Krivično delo uvrede predvidjeno Krivičnim zakonikom goni se isključivo po privatnoj krivičnoj tužbi, tu nema mesta za angažman bezbednosnih struktura“, istakao je Šabić.

Objasnio je da funkcioneri koji se smatraju povredjeni uvredom mogu da traže sudsku zaštitu podnošenjem privatne tužbe sudu, „dakle kao i drugi gradjani, a ne smeju u svrhu odmazde i zastrašivanja koristiti odnosno zloupotrebljavati državne mehanizme sile“.

Šabić smatra da vlast sve češće praktikuje da psovke i uvrede na račun funkcionera kvalifikuje kao krivično delo „ugrožavanja sigurnosti“ (član 138 Krivičnog zakonika).

„To je pravno nakaradno jer elementarna je stvar, nesporna u opštoj pravnoj teotriji i praksi, do skora i u našoj, da su dva uslova neophodna da bi se smatralo da neka objava na društvenim mrežama ugrožava nečiju sigurnost. Objava prvo, mora da izaziva osećaj straha kod osobe kojoj je usmerena i, drugo, mora i da bude i neposredno upućena i ostvariva. Psovke ili uvrede ili slični gestovi sasvim očigledno ne ispunjavaju taj uslov“ naglasio je advokat.

Uprkost tome, dodao je on, sve češće smo svedoci slučajeva privodjenja, „informativnih razgovora“, i sličnih maltretmana.

„Neki su bili čak i ekstremno neprijatni, kao npr. slučaj gradjanke A.J.A. koju je nedavno Apelacioni sud u Beogradu pravnosnažno oslobodio, ocenjujući da njen psovački tvit upućen Vučiću, koji je bio osnov optužbe, ne predstavlja pretnju, već da bi njegova sadržina eventualno mogla da predstavlja obeležje krivičnog dela uvrede“, rekao je Šabić.

Podsetio je da je A.J.A. pre oslobadjajuće presude više meseci provela u pritvoru, a da njen branilac nije uspeo da pobije kontroverzno mišljenje veštaka bila bi smeštena u duševnu bolnicu.

„Sve navedeno dobro je poznato i onima koji stoje iza ovakvih aktivnosti bezbednosnih struktura i tužilaštva. Reč je o nedopustivoj praksi koja je daleko od zakonom utvrdjene uloge ovih organa, praksi čiji je pravi cilj da se izlaganjem maltretmanu zastraše ne samo oni koji koriste psovke i uvrede već u krajnjoj liniji svako ko se upusti u kritiku vlasti“, zaključio je advokat Rodoljub Šabić.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš rekao je juče da su pripadnici Bezbednosno informativne agencije (BIA) „skoro četiri časa maltretirali i mučili“ na beogradskom aerodromu Konstantina Katića jer su sumnjali da je na Tviteru podržao Marka Vidojkovića koji je javno vredjao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ponoš je rekao i da su pripadnici BIA maltretirali, šamarali i terali Katića da kleči, te da su mu rekli da ne sme nikom da kaže šta dogodilo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.