U trendu

Sabor SPC danas počeo radni deo zasednja u Beogradu

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) što je njeno najvažnije telo, počeo je danas radni deo zasedanja u kripti beogradskog hrama Svetog Save gde je juče, u nedelju, patrijarh Porfirije s vladikama iz zemlje i inostranstva služio liturgiju i „Priziv Svetog duha“.

Poslovnikom o radu Sabora je predviđeno da se prvo usvoji dnevni red i podnesu eparhijski izveštaji, saopštila je Informativna služba SPC. Potom se razmatraju druge teme, crkveni i šire, a redovno je tema i Kosovo.

U „francusko-nemačkom planu“ o Kosovu direktno se pominje SPC tako što se navodi da će „strane formalizovati (njen) status“. Mitroplit crnogorsko-primovski Joanikije je ranije izjavio da je taj plan neprihvatljiv.

Očekuje se da Sabor saopšti kakav je status Pravoslavne ohridske arhiepiskopije (POA), ustanovljene kao autonomne u okviru SPC.

Kao opcija pominje se njena integracija u Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju (MPC) kojoj je SPC na prošlom Saboru dodelila „Tomos o autokefalnosti“.

Patrijarh Porfirije rekao je, tokom jučerašnjeg molitvenog početka Sabora, da su se arhijereji okupili da daju „odgovor na izazove i zbivanja ali uvek sa istim ciljem – da svedoče reč Hristovu“.

Tokom liturgije je, u ime Sabora, episkop braničevski Ignatije poručio da „ljubav prema drugom čoveku predstavlja i ljubav prema Gospodu“.

Godišnje redovo zasedanje Sabora održava se u maju, traje obično desetak dana, završava se izdavanjem saopšenja u kojem se navode najvažnije odluke. Praksa je da se zaseda iza zatvorenih vrata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.