U trendu

Sajam civilnog društva u Bujanovcu, gradjanima se predstavilo 20 organizacija

Dvadeset lokalnih organizacija civilnog društva i neformalnih grupa gradjana iz Bujanovca, Preševa, Vranja i Lebana predstavilo se danas gradjanima u okviru Sajma civilnog društva na platou ispred Doma kulture u Bujanovcu, gde su posetioci imali priliku da se upoznaju sa njihovim delovanjem na lokalnom nivou.

Zamenik šefa misije britanske ambasade u Beogradu Dominik Otvej rekao je na otvaranju sajma da su danas tu kako bi dosegli do zajednica na jugu Srbije, da im pruže podršku, naročito na polju unapredjenja saradnje sa lokalnim vlastima, preneo je portal „Bujanovačke“.

„Da vidimo šta je to što ljudima stvarno treba. Fokus je na omladinskim grupama, manjinama, ljudima sa posebnim potrebama“, kazao je Otvej.

Govoreći o dešavanjima u svetu u poslednje dve godine, o kovidu i ratu u Ukrajini, Otvej je istakao da je glavna poruka da zajednice što više medjusobno saradjuju.

Na značaj takvih dogadjaja i poruku koja se šalje mladim ljudima u multietničkoj sredini ukazao je i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.

„Počev od 2020. godine pa do danas uradjeno je mnogo, pre svega što se tiče druženja medju mladima iz albanske, srpske i romske zajednice. Svakako da je tome doprinela i saradnja i izmedju raznih lokalnih organizacija“, rekao je Arifi.

O doprinosu organizacija civilnog društva u lokalnoj zajednici putem sprovodjenja raznih projekata govorila je i koordinatorka Gradjanskih inicijativa na terenu Tuba Avdiji, naglašavajući da su svojim dosadašnjim aktivnostima pokazali šta znači gradjanski aktivizam i kako izgleda.

„Pokazali smo kako izgleda omladinski aktivizam i svu lepotu različitosti i multietničnosti naše zajednice. I imamo sjajne primere multietničke saradnje“, istakla je Avdiji.

Ovogodišnji Sajam civilnog društva pod sloganom „Lokalni glasovi“ deo je projekta ALVED (Amplifying Local Voices for Equitable Development), koji finansijski podržava vlada Velike Britanije.

Projekat ALVED sprovode Inicijativa za mirne pregovore (Peaceful Change Initiative) i „People in Need“ (PIN), u partnerstvu sa Gradjanskim inicijativama, Mrežom vršnjačkih edukatora PEN i NGO Aktivom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.