U trendu

Samo jedna vakcina trajno odobrena u Srbiji

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da je „fajzerova vakcina“ dobila trajnu dozvolu u Srbiji, ruska „Sputnjik V“ je dobila privremenu dozvolu, i u toku je postupak za dobijanje trajne dozvole.

Za kinesku vakcinu će uslediti isti postupak, najpre će dobiti privremenu dozvolu za uvoz, a nakon toga i trajnu, dodao je Gojković.

Gojković je na konferenciji za novinare Kriznog štaba objasnio da se prvo izdaje privremena uvozna dozvola i da se nakon toga ide u novi postupak koji radi Agencija za lekove i nakon utvrđivanja činjenica da je vakcina u potpunosti ispravna i sigurna daje se trajna dozvola.

Navodeći da je veći broj uvezenih Fajzerovih vakcina nego što je vakcinisano ljudi, Gojković je kazao da se radi o jednoj vrsti opreza, jer su, kaže, u početku želeli da revakcine budu iz iste serije.

„Zaključak radne grupe i Ministarstva zdravlja je da se svi koji se vakcinišu revakcinišu sa istom serijom. To ne znaci da je nebezbedno da se revakciniše sa drugom, ali smo želeli da maksimalno osiguramo one koji su se vakcinisali“, rekao je Gojković.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.