U trendu

Samo u Srbiji: 65 godina imao ženski matični broj!

Kad je Milan A. iz Niša pre mesec dana došao u Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da podnese zahtev za penziju, jer je ispunio oba uslova za penzionisanje – 41 godinu staža i 65 života, žena na šalteru objasnila mu je da kompjuter ne može da ga prepozna kao kandidata za penzionera, te da sigurno nema povezane sve godine staža i uplaćene sve doprinose.

Rekla mu je i da u penziju može samo kao prevremeni starosni penzioner koji će do kraja života da plaća penale jer je poranio u penziju. Posavetovala ga je da se obrati poslodavcu i da tamo na licu mesta još jednom proveri da li su mu upisane sve godine radnog staža.

Nije mu, priča ovaj čitalac „Politike”, bilo teško da se vrati u firmu u kojoj je proveo 41 godinu neprekidno radeći kao mašinski inženjer. Dobio je potvrdu iz preduzeća da su sve uplate – i doprinosa i zarada – besprekorne i sve to odneo u PIO. Službenica je na licu mesta s njim proveravala papire i uvidela da je zaista sve pod konac, ali ponovnim unosom njegovog imena i prezimena i matičnog broja kompjuter ga je opet odbacio kao kandidata za penziju. Pošto ni službenici nije bilo jasno zbog čega kompjuter neće da potvrdi unesene podatke, Milana su poslali u posebnu kontrolnu službu, gde bi trebalo da ustanove ko je u pravu – Milan ili kompjuter – i da će ga obavestiti čim nešto utvrde.

– Tako je i bilo. Posle šest dana sam pozvan da dođem u fond. Posebnom kontrolom je utvrđeno da imam pogrešno upisan matični broj. Umesto muškog 710 u mojoj dokumentaciji posle dana i datuma rođenja piše 715, što je oznaka za žene. Kako su mi rekli, kompjuter je upravo to signalizirao i zato je i odbijao da prihvati podatke, jer ne može neko ko se zove Milan da ima ženski matični broj – priča ovaj sagovornik.

Iz penzijskog fonda su ga uputili u gradski MUP da isprave ovu grešku u svim dokumentima i da nakon toga dođe i na njihov šalter.

– Nisam verovao da niko do moje 65. godine života nije uvideo ovu grešku. Podizao sam kredit u banci, imam i kartice, svakog meseca sam išao po platu. I niko mi nikada nije rekao da imam pogrešan matični broj – priča on.

Nije, kaže, imao problema ni kada je vadio pasoš, niti zdravstvenu legitimaciju.

– Ovo je bilo veliko iznenađenje za mene – priča ovaj Nišlija.

Kaže da je posao oko ispravljanja ove greške ogroman. Sada mora da menja sva dokumenta kako bi mu upisali muški matični broj.

Najpre su mu ispravili broj u ličnoj karti, što je bilo dovoljno da ode na šalter PIO i nakon što je službenica u fondu ukucala novi, ispravljeni, muški matični broj, kompjuter se „saglasio” da Milan ispunjava sve uslove za punu starosnu penziju.

Sada čeka da mu se ispravi greška i u ostalim dokumentima, što zahteva mnogo šetnje i objašnjavanje činovnicima da greška nije njegova. Svestan je, kaže, da niko to nije namerno uradio i da se u njegovo vreme sve to unosilo ručno, ali se pita kako nijedan drugi kompjuter nije „primetio” ovu nelogičnost.

Upitana da li je u svojoj višedecenijskoj praksi imala sličan slučaj, Gordana Zorić, beogradski matičar u penziji, kaže da se greške dešavaju, ali da sličan slučaj nije imala. Bilo je slučajeva da se matični broj pokojnika upiše živom čoveku.

– Matični broj upisuju nadležni u gradskom MUP-u, a ne matičar. Kod muškaraca u jedinstvenom matičnom broju, iza podataka koji se odnose na dan, mesec i godinu rođenja, treba da stoji broj 710 kao oznaka za muški pol, dok je 715 oznaka za žene – kaže Zorićeva.

I njoj je, dodaje, čudno da kompjuter nije ranije ukazao na ovu grešku u nekoj od banaka gde Milan ima račune, ali kaže da je dobro da su u PIO fondu utvrdili grešku, inače bi ovaj penzioner morao još dugo morao da dokazuje da ispunjava uslove za penziju, a da kompjuter to demantuje. Dodaje da to češće može da se dogodi kod imena koja se mogu tumačiti i kao muška i kao ženska, kao što su Saša, Dejan(a), Miljan(a), ali da je ovo baš specifičan slučaj.

(Jasna Petrović-Stojanović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.