U trendu

Samo u Srbiji: lakše doktorirati nego maturirati (video)

Majka dvoje gimnazijalaca iz Čačka okačila je na oglasnoj tabli Å¡kole pismo ministru prosvete Mladenu Å arčeviću u kojem se osvrnula na veliki broj obaveza koje srednjoÅ¡kolci imaju. Vesna Vojvodić, predstavnica Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost, kaÅŸe da su iskustvo đaka i javni diskurs pokazali da je lakÅ¡e doktorirati nego zavrÅ¡iti osnovnu Å¡kolu. Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, kaÅŸe da je od broja časova veći problem njihov sadrÅŸaj.

Vesna Vojvodić kaÅŸe da je pismo majke gimnazijalaca samo jedan vapaj u moru sličnih razmiÅ¡ljanja roditelja i dodaje da iskustva pokazuju, a poslednji događaji u javnom diskursu dokazuju, da je teÅŸe zavrÅ¡iti osnovnu Å¡kolu nego doktorirati.

„Deca u osnovnim Å¡kolama se suočavaju sa konglomeratom gradiva, za njih je predviđeno da budu kao mali enciklopedisti. Deca doÅŸive sunovrat u realnost kada shvate da sve to moÅŸda i nije potrebno da bi se u ovoj drÅŸavi čovek pozicionirao na značajnom mestu“, pa čak i mesto ministra prosvete, rekla jeVojvodić u Novom danu.

„Roditelji koji rade sa svojom decom znaju da jedna uslovna zavisna rečenica ne moÅŸe da počne tvrdnjom: ‘Ja da sam mu Å¡ef’, nego ‘da sam mu ja Å¡ef’. Kao Å¡to ne moÅŸe da se zavrÅ¡i sa: ‘ja mu ne bi dao da da’, Å¡to smo skoro imali priliku da čujemo od minsitra koji daje sebi za pravo da jednom novinaru kaÅŸe da bi loÅ¡e proÅ¡ao na pisa testiranju jer nije pratio na času“, istakla je Vojvodić.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov kaÅŸe da 80 odsto roditelja ima potrebu da napiÅ¡e slično pismo ministru. On ističe da nije problem u samom broju sati koji se provode u Å¡koli, napominjući da je sedam sati standard i na zapadu, već u sadrÅŸaju tih časova.

„NaÅ¡a Å¡kola opterećena je sadrÅŸajima koji nisu neophodni, a ne moÅŸe da ponudi podsticajnu atmosferu da se razvijaju u smeru koji bi im odgovarao“, objaÅ¡njava Markov.

On napominje da je reforma gimnazijskog obrazovanja opteretila đake sa joÅ¡ dva nova predmeta, koji ih, kako sami kaÅŸu, smaraju, a da se zamiÅ¡ljena projektna nastava pretvorila u pisanje referata i pravljenje „power point“ prezentacija.

Kada je u pitanju projektna nastava, Vojvodić napominje da nastavnici na obukama ne dobijaju odgovor šta ona znači, već ih edukatori edukuju na način na koji ne bi trebalo. Ona pita i gde su u srpskim školama resursi za izvođenje projektne nastave.

Vojvodić kaÅŸe da ukoliko deca imaju ÅŸelju i potrebu za vannastavnim aktivnostima i obrazovanjem, stvar postaje neprijatna i opterećujuća. Gošča Novog dana navodi primer iz svoje Å¡kole, u kojoj je dramsku sekciju drÅŸala u kontrasmeni, odnosno prvog časa popodnevne smene, jer đaci svakog dana imaju po sedam časova.

Neizvesnost drÅŸavne mature

Gosti Novog dana kaÅŸu da se polaganja drÅŸavne mature na kraju srednje Å¡kole 2020. godine neće odrÅŸati.

Markov kaÅŸe da je Forum beogradskih gimnazija joÅ¡ pre dve godine predlagao da se drÅŸavna matura odloÅŸi jer učenike koji bi trebalo da je polaÅŸu nije zahvatila reforma, za koju se matura vezuje. On ukazuje da učenici drugog razreda gimnazija ni ove ni proÅ¡le Å¡kolske godine nisu imali udÅŸbenike koje reforma, pa pita kako će oni polagati drÅŸavnu maturu i predlaÅŸe da se i za njih odloÅŸi.

Vesna Vojvodić kaÅŸe da je iskustvo pokazalo da je u Srbiji teÅ¡ko organizovati čak i malu maturu i podseća da nije proÅ¡la nijedna Å¡kolska godina koja se nije zavrÅ¡ila na ruÅŸan način.

Ona dodaje da ni đaci u srednjim stručnim Å¡kolama nemaju udÅŸbenike, jer se izdavačima ne isplati da ih Å¡tampaju zbog malog tiraÅŸa. Na najave ministarstva da će biti uvedeni digitalni udÅŸbenici odgovara da ne samo da ih nema, već ni elektronski dnevnik ne funkcioniÅ¡e pa tako u ponedeljak prepodne nije mogao da se upiÅ¡e nijedan čas.

„Danas ću morati da pokuÅ¡am da upiÅ¡em jučeraÅ¡nje časove. U stalnom smo raskoraku“, napominje goÅ¡a Novog dana.

Gosti Novog dana podsećaju da drÅŸavna matura u zakonu postoji već duÅŸe vreme, ali da se stalno čeka poslednji trenutak, pa tako na kraju 2019. godine licitiramo da li će je sledeće godine biti ili ne.

Markov objaÅ¡njava da je bar četiri godine potrebno testirati neÅ¡to pre uvođenja, a da pilot testiranja nisu ni sprovođena. Vojvodić dodaje da se problem usloÅŸnjava činjenicom da u ovom trenutku nemamo jasan stav Univerziteta da li će zadrÅŸati diskreciono pravo da dodatno testira učenike.

„Ako sistem drÅŸavne mature ne moÅŸe da obezbedi poÅ¡ten rang svakog pod istim i jednakim uslovima onda je sve obesmiÅ¡ljeno“, naglaÅ¡ava ona.

(N1 Beograd)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.