U trendu

Samo u Srbiji: počasne značke u rukama – prestupnika

Pojačana kontrola bezbednosno interesantnih osoba, izvedena u ponedeljak uveče, u prvi plan je izbacila zloupotrebu policijskih znački.

Naime, pripadnici Interventne jedinice pretresli su na auto-putu Šid–Beograd vozilo u kojem se nalazio Hadži Zoran Jovanović Tebra (57), osuđivani narko-diler i pripadnik moto-bande „Anđeli pakla”, a kod njegovog vozača je pronađena počasna značka Policijskog sindikata Srbije (PSS), nalik na službene legitimacije MUP-a.

Hadži Zoran Jovanović je osuđivan u Belgiji 2008. na pet godina zatvora zbog pokušaja krijumčarenja 203 kilograma kokaina, vrednog 10 miliona evra, preko luke u Antverpenu. U Srbiji mu se trenutno sudi zbog organizovanja međunarodne kriminalne grupe, koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u zapadnu Evropu. Jovanović je privođen u maju 2013. u međunarodnoj akciji „Arka”, koju je koordinirao Evropol i u kojoj su članovi njegove grupe uhapšeni u sinhronizovanim akcijama u Holandiji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Vozač na čije ime glasi značka je Miloš Lukić (34), koji je u prošlosti hapšen zbog nasilničkog ponašanja i ugrožavanja saobraćaja.

PSS je juče demantovao da je Lukiću izdata počasna značka ovog sindikata. Oni tvrde da se na fotografiji obeležja ne nalazi potpis predsednika ovog sindikata Veljka Mijailovića, kao i da se Lukić ne nalazi na spisku osoba kojima je izdat ovaj počasni simbol.

Sa druge strane, Nezavisni sindikat policije optužio je PSS da počasne značke neretko prodaju i da se na taj način nadomešta „rupa” u budžetu sindikata.

– Da se ne gleda ko je ko, već samo novac, dokaz je i to što gore pomenuti vozač ima čak i dosije zbog nasilničkog ponašanja – navodi se u njihovom saopštenju.

Dok traje međusobno prepiranje sindikata i utvrđivanje kako je vozač osuđivanog narko-dilera došao do sada pronađene značke, iz MUP-a nezvanično ukazuju na mogućnost zloupotrebe takvih obeležja za kriminalne poslove. Nije nepoznanica da mnoge sindikalne značke veoma liče na legitimne policijske i takva zloupotreba može da bude svojevrsni štit kriminalcima u izvršenju krivičnih dela.

Najpoznatiji takav slučaj otkriven je tokom akcije „Sablja” kada je utvrđeno da su članovi „zemunskog klana” imali počasne značke tadašnjeg sindikata policije koji je ubrzo i zabranjen na osnovu rešenja Ministarstva za rad i zapošljavanje. Tadašnji sindikat je izradio legitimacije, identične po svom obliku sa službenim legitimacijama ovlašćenih osoba MUP-a i izdavao ih onima koji nisu pripadnici MUP-a. Članovi „zemunskog klana” su ih obilato koristili, predstavljajući se kao ovlašćena lica MUP-a, i time dovodili u zabludu kako građane, tako i same pripadnike MUP-a.

(Dušan Telesković, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.