U trendu

„Samoodrživi grad“ predstavlja Srbiju na bijenalu u Seulu

BEOGRAD – Projekat „Samoodrživi grad“ koji će predstavljati Beograd i Srbiju na bijenalu arhitekture u Seulu, jednoj od najznačajnijih manifestacija na kojoj se prikazuju dostignuća u arhitekturi, predstavljen je danas u Beogradu.

U pitanju je projekat koji je delo arhitektonskog studija „Danilo Dangubic Arćitects“, a biće izožen u glavnom gradu Južne Koreje zajedno sa još 39 odabranih radova od 1.440 prispelih na konkurs iz celog sveta.

Arhitekta Danilo Dangubić naglasio je da bijenale u Seulu spada u red najprestižnijih institucija na kojima se prikazuju dostignuća u arhitekturi i da je poenta konkursa promocija arhitekture i urbanizma jednog grada.

„Osnovna tema ovog bijenala bila je samoodrživi grad i u tome sam apsolutno prepoznao Beograd koji je dokazao svoju održivost kroz vekove“, rekao je Dangubić.

Pojasnio je da je druga tema konkursa bila podzemlje koje Beograd poseduje i dodao da je projektom „Samoodrživi grad“ taj kapacitet pretočen u organizovanu, konstruktivnu i urbanu formu, a to su prostori pod zemljom.

To, dodao je, mogu biti parkinzi, tržni centi, fiskulturne sale i drugi prostori koji nemaju potrebu za prirodnim svetlom.

„Drago mi je da imamo podršku grada i da će uspeh koji smo ostvarili biti na ponos čitavog Beograda“, rekao je Dangubić i dodao da će izložba koja će biti u Seulu, biti održana i u srpskoj prestonici.

Glavni urbanista Beograda Marko Stojičić rekao je da je tema ovogodišnjeg bijenala sposobnost grada da se nosi sa izazovima i rapidnim promenama.

Naveo je da Beograd ima jasno definisanu teritoriju koja ne bi smela u budućnosti da se širi jer imamo mnogo površina koje nisu iskorišćene i urbanizovane na adekvatan način.

„Možda Beograd nije toliko veliki u odnosu na druge svetske gradove, ali na Balkanskom poluostrvu svakako jeste. Osnovna načela i zaključci koje smo doneli za izradu Generalnog urbanističkog plana i druge projekte, jeste da moramo osloboditi površine za pešake i bicikliste, ali i ostaviti veće površine pod zelenilom“, rekao je Stojčić.

Tako ćemo, dodao je, kvalitet vazduha učiniti boljim, ali to podrazumeva i razne aktivnosti koje druge državne institucije treba da urade, kao i gašenje pojedinačnih ložišta.

On je naglasio da je najvažnije da stanovnici Grada Beograda odustanu od svakodnevnog korišćenja putničkih automobila.

Stojčić je istakao da moramo prihvatiti ono što su prvo primenile skandinavske zemlje, a to je promena hijerarhije u saobraćaju.

„Pešaci bi prema tome bili na prvom mestu, biciklisti na drugom, javni gradski prevoz na trećem, a na četvrtom mestu treba da se nađu putnički automobili kao oblik prevoza u nuždi i pojedinim situacijama, a ne kao potreba“, rekao je Stojčić.

Naveo je da nas očekuje realizacija projekta „Beograd pod zemljom“, te da postoji nekoliko gradskih projekata koji idu u tom smeru.

Među njima su, kaže, tunel koji će da spaja savsku i dunavsku obalu i metro stanice čija će realizacija, dodaje, započeti sledeće godine.

„Ove godine raspisujemo javni arhitektonski konkurs gde ćemo svim arhitektama Srbije dati šansu da na sličan ili drugačiji način daju svoje viđenje kako ‘podzemni Beograd’ može da izgleda“, rekao je Stojčić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar