Šarčević: Narednih dana formiranje ministarske grupe zbog vršnjačkog nasilja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da će narednih dana biti formirana ministarska grupa koja će na operativnom planu početi da radi „dublje i više“ na pitanju vršnjačkog nasilja.

Šarčević je za televiziju Pink rekao da u rešavanje tog problema moraju biti uljučena ministarstva pravde, rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, kao i unutrašnjih poslova.

„Ne može samo Ministarstvo prosvete da izadje na kraj sa time“, rekao je Šarčević i dodao da je važno raditi na prevenciji, a ne samo na „lečenju“ posledica.

Naveo je da novi sistemski Zakon o obrazovanju pruža „dosta dobrih rešenja“ jer su kazne povećane drastično i ne vidi samo dete kao problem već i roditelja.

„Roditelji su strašno nezainteresovani i sklanjaju se iz ove priče“, rekao je ministar.

On je rekao da je jedan od problema nastao tako što je prethodni saziv Ministarstva prosvete „desetkovao stručne saradnike po školama“ – pedagoge i psihologe zbog štednje zbog Medjunarodnog monetarnog fonda.

„To je resurs koji je strašno degradiran“, rekao je Šarčević i dodao da su ti ljudi važni jer mogu naslutiti nevolje pre nego što se dogode.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.