U trendu

Sastanak ruskih i poslanika EP u Srbiji?

Brisel razmatra mogućnost organizovanja sastanka članova Evropskog parlamenta i ruskih poslanika na neutralnoj teritoriji, izjavio je zamenik predsednika Odbora Evropskog parlamenta za odnose sa Rusijom Jirži Mastalka za ruski list „Izvestija“, a kao moguće mesto razgovora predložena je Srbija.

„Evropska unija i Rusija treba da počnu da razgovaraju o ključnim pitanjima, ne možemo da rešavamo samo pitanja od manje važnosti“, izjavio je Mastalka, prenosi TAS S.

On je rekao da bi na primer, razmena iskustava mogla značajno da doprinese globalnoj borbi protiv terorizma.

„Građani evropskih država, takođe, očekuju da Brisel i Moskva poboljšaju saradnju“, rekao je Mastalka i dodao da je, s obzirom da ruski poslanici ne mogu da dođu u Brisel zbog evropskih sankcija, predlog da se organizuje zajednički sastanak poslanika na neutralnoj teritoriji, na primer u Srbiji.

Odgovor ruskih poslanika je bio prilično pozitivan, piše list „Izvestija“.

Predsednik Komiteta za međunarodne odnose donjeg doma ruskog parlamenta Leonid Slutski izjavio je listu da pozdravlja inicijativu i dodao da teoretski ruska strana može da donese pozitivnu odluku, jer nema nameru da prekine kontakte, koji su suspendovani inicijativom Brisela.

Zamenik predsednika Komiteta za međunarodne poslove Državne Dume Aleksej Čepa smatra da bi među glavnim temama tog sastanka trebalo da budu pitanja vezana za borbu protiv terorizma, ekonomiju i probleme sa migrantima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.