U trendu

Sastanak u Briselu smanjio tenzije

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da je sastanak delegacija Kosova i Srbije u utorak na najvišem nivou, u Briselu, doprineo smanjenju medjusobne napetosti.

Tači je novinarima po povratku iz Brisela kazao da je glavna tema sinoćnog razgovora bila „situacija stvorena nakon poslednjih akata Srbije“.

„Za nas je bilo izuzetno značajno da otvoreno govorimo i tražimo od Srbije da zaustavi delovanje koje ima za cilj destabilizaciju političke i bezbednosne situacije na Kosovu. To negativno i provokativno delovanje u poslednjem periodu podseća na gorku prošlost i guši prostor za afirmativno i pozitivno delovanje u cilju normalizacije odnosa“, rekao je Tači u Prištini.

On je ocenio da je Briselski dijalog dostigao „finalnu fazu“ koju treba da sledi „jasan završetak i konačni rezultat“.

„Zadovoljan sam što je ostvaren glavni cilj sastanka, a to je smanjenje tenzija, ali nam ostaje da mnogo radimo na normalizaciji medjudržavnih odnosa“, kazao je kosovski predsednik.

Tači je izrazio očekivanje da će se poslednja faza dijaloga okončati postizanjem sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

„Očekujem da u poslednjoj fazi dijaloga, uz pomoć posrednice Federike Mogerini, pregovaramo o konačnom političkom sporazumu o punoj normalizaciji odnosa i pomirenju Kosova i Srbije, i naših naroda. Samo takav sporazum predstavlja mir za region. To je garancija učlanjenja u EU i NATO“, kazao je Tači.

Ocenio je da je Kosovo „značajan faktor mira, bezbednosti i saradnje na Zapadnom Balkanu“, i rekao da je Priština „u celosti opredeljena“ za normalizaciju odnosa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.