U trendu

Sećanje na bataljon „Garibaldi” na Trgu Nikole Pašića

BEOGRAD – U okviru manifestacije „Dani slobode 2021“, kod spomen-ploče posvećene partizanskom bataljonu „Garibaldi“, održan je program „Odužujemo se saveznicima – scena Italija“ posvećen italijanskim dobrovoljcima koji su se borili za oslobađanje Beograda.

Svečanosti na uglu Trga Nikole Pašića i Ulice Dragoslava Jovanovića prisustvovali su pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, ambasador Italije Karlo Lo Kašo, direktor pozorišta „Dadov“ Vladimir Mijović kao i predstavnici Vojske Srbije.

Mladenović je kazao da se na današnji dan sećamo heroja i junaka koji su dali svoj život da bi danas živeli u slobodnom Beogradu.

„Dani slobode su jedna od najmlađih manifestacija u našem glavnom gradu, ali je jedna od značajnijih jer spaja dva najvažnija datuma u novijoj istoriji našeg glavnog grada – dan kada je oslobođen Beograd, 1. novembra 1918. godine i dan kada je Beograd oslobođen u Drugom svetskom ratu 20.okrobra 1944.godina“, rekao je Mladenović.

Istakao je da Grad Beograd nizom manifestacija podseća građane na velike žrtve koje su preci i saveznici dali za slobodu da bismo mi danas živeli u slobodi.

Mladenović je naveo da je u Prvom svetskom ratu Italija kao saveznik Srbije doprinela da se srpska vojska snažnije i duže bori i pruži otpor ofanzivi Austrougarske i Nemačke.

„Želim da zahvalim glumcima iz pozorišta Dadov jer su nas danas podsetili na požrtvovanje mladih ljudi koji su došli u Srbiju dugo putujući i svesno da će dati život da se Srbija odbrani. Prijateljstvo između Italije i Srbije traje i trajaće zauvek“, rekao je Mladenović.

Ambasador Lo Kašo je izrazio zadovoljstvo jer se u Beogradu odaje počast palim borcima koji su se borili uz Srbe i pre nego što je Italija ušla u rat.

Kako je rekao, od sedmorice mladih italijanskih dovrovoljaca, petorica su izgubili život u borbama 1914. godine kod reke Drine.

„Oni su bili inspirisani principima slobode i nezavisnosti. Kralj Petar je 1915.godine pale vojnike odlikovao ordenom za hrabrost a danas je njihovo ime uklesano u spomenik Cerskim junacima koji je podignut 2002. godine“, rekao je ambasador i dodao da ta dirljiva ratna epizoda svedoči o duhu prijateljstva dva naroda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.