U trendu

Sećanje na ruske saveznike i srpske rodoljube

BEOGRAD 25. oktobra (Tanjug) – Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je sa vojnim atašeom Ambasade Federacije Rusije Aleksandrom Konanjihinom scenskom prikazu „Odužujemo se saveznicima i rodoljubima – scena Rusija“, na Trgu republike, u okviru manifestacije „Dani slobode“.

Mladenović je istakao da se ovakvim manifestacijama odužujemo ljudima koji su omogućili da danas živimo u slobodnom gradu i slobodnoj zemlji.

„Večna im slava i hvala na tome, a na pokolenjima je da najmanje što mogu da učine da ih se sećaju, da ih nikada ne zaborave“, istakao je Mladenović, a navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Nove generacije ne smeju da prihvate nikakve revizije istorije, istakao je Mladenović.

Na ovom mestu predstavljena je ploča koja podseća da su vojnici Crvene armije bili sahranjeni na Trgu republike, a kasnije su njihovi posmrtni ostaci prebačeni na Groblje oslobodilaca 1954. godine.

Ta spomen-tabla je sećanje na heroje koji su dali život da bi Beograd bio oslobođen.

„Dani slobode“ su od prošle godine uvedeni kao zvanična manifestacija u Beogradu.

„Ova manifestacija nas podseća koliko je značajno bilo imati saveznike, a mi smo imali velike prijatelje“, rekao je Mladenović i najavio da će Grad Beograd nastaviti i narednih dana da se seća saveznika i obeležava važne dane i trenutke u beogradskoj istoriji i iz Prvog i Drugog svetskog rata.

Srbija se sa dva spomenika odužila Rusiji za pomoć u ratovima – spomenicima caru Nikolaju Drugom Romanovu i ruskim mornarima, koji su među prvima stupili u borbe 1914. godine, a koji se nalazi na Kalemegdanu.

Aleksandar Konanjihin je izrazio zahvalnost srpskom narodu, podsećajući da su se i srpski i ruski vojnici uvek zajedno borili na istoj strani.

„Danas je važno to što je srpski narod uspeo da sačuva sećanje i na ruske i na srpske heroje. Neke druge zemlje ruše spomenike ruskih vojnika i prave probleme oko ruskih grobalja, što u Srbiji nikada nije bio slučaj“, rekao je Konanjihin.

Program koji je posvećen Rusiji odražan je na Trgu republike scenom susreta oslobodilaca Beograda – generala Peke Dapčevića i generala Vladimira Ždanova.

Događaju su prisustvovali predstavnici Ruskog doma, Srpske pravoslavne crkve i građani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.