U trendu

Sedmodnevni doček Nove godine u Nišu

Praznični programi počinju 25. decembra, na prelazu stare u novu godinu Nišlije i njihove goste zabavljaće Željko Samardžić, a 1. januara čitav centar postaje grad otvorenog srca.

Grad Niš je još pre nekoliko decenija, među prvima u Srbiji, počeo sa organizovanjem dočeka nove godine pod otvorenim nebom, na nekadašnjem Trgu oslobođenja, danas Trgu kralja Milana. Od ovog decembra, korenito je izmenjena koncepcija obeležavanja ovog praznika. Niški kulturni centar, (NKC), koji je zadužen za kompletnu organizaciju, sačinio je program kojim će, kako se očekuje, biti oduševljeni i građani Niša i brojni strani i domaći turisti, rekao je za „Politiku” Srđan Savić, direktor ove ustanove.

– Potvrđen je dolazak gostiju iz Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i ponovo najviše verovatno iz Bugarske, ali i Slovenije i drugih zemalja. Atraktivnih pograma neće će biti ne samo na Trgu kralja Milana, već i u Kazandžijskom sokačetu, na Trgu republike i drugim lokacijama u širem centru grada. Na inicijativu sugrađana, a posebno pokreta „Niš u srcu”, manifestacije počinju već 25. decembra, a novogodišnji koncert 31. decembra samo je jedan od velikog broja događaja – izjavio je Savić.

Prema njegovim rečima, poslednjih dana decembra planiran je veći broj muzičkih manifestacija, uz učešće sastava različitog žanrova, di-džejeva, a biće i događaja iz drugih oblasti umetnosti. Predviđeni su i programi namenjeni deci i mladima, druženja Nišlija i gostiju grada. Čitavog 1. januara centar Niša biće pretvoren u grad otvorenog srca s takođe veoma bogatim kulturnim zbivanjima, dodelom paketića najmlađim sugrađanima i drugim događajima.

Za samu novogodišnju noć, predviđen je koncert Željka Samardžića, oko koga se poslednjih dana podiglo mnogo prašine. Zamerke su se odnosile na cenu Samardžićevog nastupa, a bilo je i optužbi za nenamensko trošenje novca i mnogo toga drugog. O tome Srđan Savić kaže:

– Plasiran je, a zaista ne znam iz kojih razloga, veliki broj informacija koje su apsolutna neistina. Odlukom gradskog rukovodstva izdvojeno je 12,5 miliona dinara za sve manifestacije, od čega je 6,05 miliona za troškove organizacije novogodišnjeg koncerta Željka Samardžića i 4,5 miliona dinara za sve ostale događaje. Ostatak novca previđen je za vatromet, pripremu pića i osveženja i tehničke usluge – obezbeđenje, hitnu pomoć, javne komunalne službe i drugo. Za novogodišnji koncert, po zakonu, raspisana je javna nabavka. Kako su primljene ponude bile daleko iznad planiranog iznosa, javna nabavka je obustavljena i započet je postupak po sledećem zakonskom modelu, a to je potpisivanje autorskog ugovora s izvođačima. I prema tom modelu sigurno se neće probiti iznos predviđen za sve praznične manifestacije. Pre koncerta Željka Samardžića, koji će početi oko 22.30 na centralnom gradskom trgu, 31. decembra u popodnevnim satima nastupa grupa „Kerber” i verovatno još nekoliko sastava, na bini koju će na ulazu u Kazandžijsko sokače pripremiti pokret „Niš u srcu”. Na Trgu republike će već od 11 sati poslednjeg dana 2019. nastupiti di džejevi – opisao je Savić celodnevni program uoči dočeka Nove godine.

(Toma Todorović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar