U trendu

Sejdinović (NDNV): Novi pravilnik o sufinansiranju medija biće još gori

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas da su novinarska i medijska udruženja uputila primedbe kako bi Pravilnik o sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa bio unapredjen, ali je dodao da je „gotovo sigurno“ da te primedbe ni ovog puta neće biti unete u podzakonski akt.

„Donosioci odluka se ovog puta pravdaju time da primedbe koje su upućene ne mogu biti unete u pravilnik jer to ne dozvoljava zakon, a prema informacijama koje posedujem, novi dokument će čak predstavljati korak unazad u procesu sufinansiranja, posebno kada se radi o transparentnosti procesa i načinu donošenja odluka“, rekao je Sejdinović za portal Ferpres (Faipress).

Primećeno je i da lokalne samouprave zaobilaze da u svoje stručne komisije biraju stručnjake iz reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja. Sejdinović je dodao da i zato postoji bojazan da će „sve negativne tekovine“ konkursnog finansiranja postati nov način finansiranja podobnih medija u Srbiji.

„Da su lokalne samouprave i politički funkcioneri utrošili toliko energije na pravilno i zakonito sprovodjenje medijske reforme, koliko su utrošili da pronadju rupe u zakonu za izvlačenje novca podobnim medijima, medijska scena u Srbiji bila bi medju najuredjenijima“, ocenio je Sejdinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.