U trendu

Sejdinoviću prete smrću zbog šale na Fejsbuku

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović dobio je na desetine uvreda i pretnji nakon što je na svom privatnom Fejsbuk profilu objavio fotografiju žute patke, simbola inicijative „Ne davimo Beograd“, uz poruku „Srećan Veliki patak svima koji slave“, piše danas portal Cenzolovka.

Sejdinović je pretnje prijavio policiji i tužilaštvu, a medju brojnim psovkama, pretnjama i optužbama koje su mu upućene, nazivaju ga „balijom“, „muslimanom“, „autonomašem“, kao i da je „soroševac“, i da se „sprda“ sa hrišćanskim praznikom.

„Srešćemo se prijatelju, mali je NS. Je*em li ti familiju autonomašku. Balija marš iz Srbije“, navodi se u jednoj od poruka.

„Čekaj samo da te vidim na protestu, naje*o si. Iskopaću ti oči…“, preti se u još jednoj poruci.

Sejdinović je za Cenzolovku rekao da je iznenadjen porukama koje mu pristižu, jer je njegov post bio bezazlena šala.

„Ja sam aludirao na žutu patkicu koja je simbol protesta ‘Ne davimo Beograd’ i smatrao da je to jedna benigna šala koja ne bi trebalo da uvredi nekoga“, kazao je Sejdinović i ocenio da ta njegova objava na Fejsbuku svakako nije suštinski razlog za ovakve pretnje, već samo povod.

„Bez obzira što je ovo povod, uzrok je suštinski vezan za same demonstracije i posledica je otvorenog lova na veštice, koji je (šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar) Martinović otvorio na mene i još neke ljude, prozivajući nas što smo bili na protestima“, naveo je Sejdinović i dodao da je najnovije pretnje prijavio policiji i tužilaštvu.

„Nažalost, pokazalo se da je policija veoma efikasna kada hoće da bude, kada je u pitanju vlast, a s druge strane kada su na meti novinari, ili neki protivnici vlasti, potrebni su im meseci i godine da otkriju ljude koji prete, i to one koji prete sa svojih pravih profila“, rekao je Sejdinović.

Pre nekoliko dana na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, a kasnije i na Radio-televiziji Srbije, šef poslaničke grupe Aleksandar Martinović pokazao je fotografije Sejdinovića, ali i drugih novinara, prozivajući ih što učestvuju na protestu „Protiv diktature“.

Novinarska udruženja su jednoglasno osudila Martinovićev istup i okarakterisala ga kao crtanje mete na čelo novinarima, pozivajući tužilaštvo da reaguje.

Početkom aprila rukovodstvu NDNV-a prećeno je preko društvenih mreža nakon navoda u nekim tabloidima da je to novinarsko udruženje organizator masovnih studentskih protesta u Novom Sadu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.