U trendu

Seljimi: Tirana da ne upada u srpsku zamku

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi upozorio je zvaničnu Tiranu da, kako je rekao, „ne upada u zamku“ srpskih vlasti i ne pristane na to da auto-put Priština – Tirana bude „preimenovan“ tokom sastanka premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame, koji bi trebalo da se održi u Nišu.

Velika prašina podigla se oko sastanka premijera Srbije i Albanije, navodi u autorskom tekstu za kosovske medije zamenik šefa diplomatije Kosova Petrit Seljimi.

„Buka je nastala nakon pisanja pojedinih beogradskih medija da će samitu u Nišu možda prisustvovati i neimenovani zvaničnici Kosova, a spekulisalo se i oko ciljeva i formata sastanka, ali nešto tiše i o predlogu Beograda i početku radova na auto-putu Niš-Drač“, navodi Seljimi.

Kako prenosi B92, Seljimi ističe da je na Trećem regionalnom samitu šefova država zapadnog Balkana, koji je održan u Parizu, Albanija bila u centru pažnje, ali i da je odobreno nekoliko važnih projekata, između ostalih i produženje takozvanog „nacionalnog auto-puta“ koji ide van granica Kosova, od Merdara do Niša.

On navodi da srpski premijer poslednjih godina neprestano ističe značaj puta Niš-Drač za regionalno povezivanje i saradnju i dodaje da politika Tirane ne treba da bude zarobljena u tom diskursu.

Seljimi smatra da „postoje dva osnovna problema u pokušajima Beograda da transformiše auto-put Drač-Niš u projekat srpske dobre volje za bolju regionalnu saradnju“.

„Produženje koje će Srbija graditi od Niša do Merdara, uz pomoć evropskih fondova, je sedmina investicija koje su uložile Priština i Tirana“, dodaje on.

Kako ističe, Niš će biti čvorište na auto-putu Priština-Tirana i postojećeg auto-puta između Skoplja i Zagreba, ali čvorište je i Prizren, a kada bude povezana i Crna Gora, to će biti i Skadar.

Seljimi zaključuje da je nazivanje tog auto-puta projektom Niš-Drač prilično proizvoljno, kao na primer i Drač-Slavonski Brod, i dodaje da iza ovog leži daleko opasniji problem.

„Vučić i svi srpski zvaničnici insistiraju da se o odnosima Kosova i Srbije razgovara kao o odnosima između Albanaca i Srba. Srbija nema problem da razgovara sa Tiranom, sa „kosovskim Albancima“, da finansira ili da učestvuje na konferencijama i događajima sa Albancima, ali, Srbija apsolutno nije spremna da se suoči sa Kosovom, kao što i odbija da koristi termin „Kosovari“za građane Kosova. Uvek se govori o „kosovskim Albancima“, ali nikada o „Kosovarima“, smatra zamenik šefa diplomatije Kosova..

On ističe da „Srbija sanja „rešavanje problema“ Kosova preko Tirane, za Srbiju Kosovo nije država i Priština nije glavni grad jedne države te auto-put ne može biti Beograd-Priština ili Beograd-Priština-Tirana“.

„Koristeći čudan naziv auto-puta Drač-Niš, Beograd ponovo potvrđuje svoju želju da zadrži preovlađujući fokus na etničkim terminima“, dodaje Seljimi i naglašava da „albanska vlada ne sme da upadne u takvu zamku“.

„Dobrosusedski odnosi su izuzetno važni u procesu integracije u EU i otopljavanje odnosa Tirane i Beograda postalo je moguće kao derivat dijaloga Prištine i Beograda. Zbog sastanaka kao što je taj u Nišu, gde su ekonomija i politička saradnja u fokusu, niko u Prištini ne bi trebalo da se ljuti. Ali biće razočaravajuće ako Albanija pristane da učestvuje ili čak bude svedok preimenovanje auto-puta Priština-Tirana“, zaključuje Seljimi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.