U trendu

Senzacionalno: Jedna od najskupljih biljki na svetu pronađena na našoj planini (video)

Na zapadnom delu vojvođanske planine Fruške gore po prvi put su pronađeni šafrani, i to više hiljada jedinki, saopštio je danas Nacionalni park Fruška gora.

„U pitanju je šumski šafran ‘Crocus tommasinianus’. Iako su pronađeni na samo jednom mestu, populacija broji više hiljada jedinki i trenutno su u završnoj fazi cvetanja“, navedeno je u saopštenju za javnost.

Iako je Fruška gora botanički dobro istražena, do sada smatralo da na njoj šafrani ne rastu, odnosno niko ih od sada nije našao, prenose mediji u Srbiji.

Šafran je ranoprolećna biljka koje se uglavnom može sresti na višim planinama u rano proleće, često i na mestima gde se sneg još nije otopio.

U svetu je šafran najpoznatiji po začinu koji se pravi od prašnika. Šafran je u svetu poznat kao najskuplji začin. Aromatičan, lekovit, poseban – za samo kilogram ovog začina potrebno je 200.000 cvetova, a prodaje se po ceni od 1.500 dolara. Šafrana ima u raznim bojama ali začinski je obično jarkožut ili narandžast.

Sa drugog kraja Srbije stiže priča o profesoru iz Negotina koji na porodičnom imanju u selu Tamnič sa svojom porodicom gaji prelepi šafran. Kaže, to je težak posao jer se sve radi isključivo ručno i prirodno i ništa se ne prska jer je reč ne samo o začinskoj nego i lekovitoj biljci koja pomaže kod mnogih tegoba, uključujući i depresiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar