U trendu

SEOS:Odlaže se protest inicijative za zabranu iskopavanja litijuma koji je bio zakazan za 18. maj

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je danas da odlaže protest koji je bio zakazan ispred Skupštine Srbije za 18. maj, na dan kada se navršava godinu dana od kako je Skupštini predata Narodna inicijativu za zabranu istraživanja, iskopavanja i prerade litijuma i bora.

„Zbog aktuelne užasne situacije, članice SEOS-a su odlučile da se protest odloži do daljeg. Tema litijuma i dalje je jedna od krucijalnih za opstanak čitave zemlje, i od nje nećemo odustati nikada, ali je trenutni prioritet zaustavljanje nasilja, mržnje i podela koji nas već više od decenije drže kao taoce“, navodi se u saopštenju.

SEOS podseća da „nadležni predstavnici vlasti nisu stavili na dnevni red sednice Skupštine Srbije inicijativu, koju je po komplkovanoj proceduri potpisalo 38.000 ljudi, i time prekršili  Zakon i Ustav ove zemlje“.

„Niko nije mogao da pretpostavi kakva tragedija će nas sve zadesiti samo par dana nakon zakazivanja našeg protesta. U dva dana izgubljeni su mladi životi i čitavo društvo je paralisano ovim tragedijama, kao i talasom nasilja koji se nadovezao na ova dva strašna događaja“, ističe se u saopštenju.

SEOS je naveo da će i dalje biti deo protesta „Srbija protiv nasilja“, koji je do sada održan dva puta u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.