U trendu

Sertifikovano za rad sa psima 20 osuđenika iz KPZ u SM

SREMSKA MITROVICA – U Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici danas je 20 osuđenika dobilo sertifikate za završenu obuku za rad sa psima u okviru projekta „Prihvat za novi život“ namenjenog resocijalizaciji osuđenika pomoću pasa iz azila.

U tom zatvoru danas je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava obeležena godišnjica sprovođenja ovog projekta, koji se realizuje u saradnji sa lokalnom samoupravom Sremske Mitrovice, Misijom OEBS u Srbiji i organizacijom „Help“.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević rekao je da je čast da simbolično obeleži dan ljudskih prava pripala Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica, koji je pre tačno godinu dana počeo da sprovodi program resocijalizacije osuđenih lica uz pomoć pasa, koji je potpuno nov za naš sistem.

On je ukazao da je ovaj kazneno popravni zavod otišao je i korak dalje, pa je prvi u Evropi osnovao i azil za pse lutalice budući da se u drugim evropskim zatvorima psi dovode i vraćaju po završenoj obuci istog dana.

„Na ovaj način ide se u korak sa modernim praksama, dok je osuđenicima ukazano poverenje i pružena šansa da brinu o drugom živom biću i njegovim potrebama“, naveo je Carević.
Kroz strpljiv i stručan rad, a često i kroz potpuno nove projekte, kako je rekao, može da se ostvari smisao kaznenih ustanova i uspešna reintegracija osuđenih lica nakon odslužene kazne.

Upravnik KPZ Sremska Mitrovica Aleksandar Alimpić ukazao je da kao i kod svakog programa resocijalizacije, pa i kod ovog, na prvom mestu da se osudeni, koji prođu obuku, vrate u društvo kao bolji ljudi, sa razvijenom empatijom, kao humanije osobe koje su naučile da pomognu i zbrinu one kojima je utočište potrebno.

„Sa druge strane, na ovaj način, pomažemo lokalnoj zajednici da stvori mirniju sredinu za svoje građane, jer se ovim projektom smanjuje broj agresivnih pasa na ulicama našeg grada“, naveo je Alimpić koji je nedavno dobio nagradu OEBS-a „Licnost godine“ za 2018, između ostalog zbog programa resocijalizacije osuđenih lica putem obuke pasa.

Ovaj projekat rešava više problema, jer se zbrinjavaju se psi lutalice, osuđenici dobijaju prijatelja, kao i sertifikat koji će im pomoći da se lakše zaposle.

„Zbog svega navedenog smo jedinstveni na svetu“, rekao je Alimpić.
On je napomenuo da je ponosan što će ovaj projekat početi da se primenjuje i u Vaspitno popravnomn domu u Kruševcu, kao i u KPZ za maloletnike u Valjevu, jer, kako je istakao, upravo kod maloletnika ovakvi projekti, dugorocno gledano, daju najbolje rezultate.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio uveren je da će ovaj projekat nastaviti da se razvija i unapređuje i da će biti inspiracija za druge slične institucije.

On smatra da nema boljeg načina za resocijalizaciju osuđenika od obuke pasa.
„Volja Ministarstva pravde da reformiše i unapredi zatvorski sistem je za pohvalu i daje nadu da će ovakve inicijative obogatiti ponudu i u drugim kazneno popravnim zavodim i istovremeno biti od koristi za lokalnu zajednicu“, naveo je Oricio.

Jedan od sertifikovanih osuđenika B.S. rekao je novinarima da pre obuke nije znao mnogo o psima i da je bio samo ljubitelj pasa.

„Držao sam pse u kući kao i svi drugi, ali nakon ovog programa, moje znanje i psima se proširilo. Naučili smo da ih dresiramo i moći ćemo da dajemo ljudima savete“, naveo je on.

Dodao je da misli da je ovaj program veoma koristan.

„Dok sam pohađao obuku bukvalno sam zaboravio da sam u zatvoru i zaposliću se sigurno u toj struci. Ovaj program je koristan i za pse sa kojima smo radili jer će lakše doći do vlasnika, a koristan je i za buduće vlasnike jer će dobiti psa koji je spreman za povodac i za kotakt sa decom“, rekao je B.S..

U okviru obeležavanja Međuanrodnog dana ljudskih prava, u hotelu „Srem“, koji posluje u okviru Zavoda, prikazan je dokumentarni film nevladine organizacije iz Beograda „Centar za rehabilitaciju imaginacojom“ koja je, kao učesnik projekta, snimila film o rehabilitaciji osuđenika kroz interakciju sa psima iz azila.

Kazneno-popravni zavod u Mitrovici je jedan od tri u Evropi koji sprovodi projekat resocijalizacije osuđenika pomoću pasa, koji se posle udomljavaju.

Ovaj projekat se sprovodi u Škotskoj i Španiji, ali je zatvor u Mitrovici jedini na svetu koji ima prihvatilište za napuštene pse, odnosno azil u sklopu zatvora.

U azilu se trenutno nalazi oko 300 pasa.

Proces resocijalizacije se odnosi i na pse i na osuđenike, tako da će psi određeni period boraviti u azilu, sve dok ne budu udomljeni ili vraćeni na ulicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.