U trendu

Šešelj: Nemam nameru da dobrovoljno idem u Hag

Lider radikala Vojislav Šešelj sutra bi trebalo da bude saslušan u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, povodom zahteva Haškog tribunala za njegovo izručenje toj instituciji, u kojoj 31. marta treba da mu bude izrečena prvostepena presuda po optužbama Haškog tužioca.

Šešelj je najavio danas na konferenciji za novinare da će se odazvati pozivu sprskog suda, navodeći da nema nameru da dobrovoljno ide u Hag.

Prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, Šešelja će saslušati sudija za prethodni postupak, i tom prilikom će ga upoznati sa zahtevom tribunala i optužbama koje mu se stavljaju na teret, a potom odlučiti o ispunjenosti uslova za njegovo izručenje.

Zakon kaže da su pretpostavke za predaju ispunjene ako se utvrdi da se zahtev odnosi na lice protiv kojeg se vodi postupak, da je protiv lica čija se predaja traži potvrđena optužnica u skladu Statutom Haškog tribunala, da se radi o delu kažnjivom i po domaćem zakonu i da se radi o krivičnom delu iz nadležnosti haškog tribunala. Odluku će doneti rešenjem, a ono može da glasi da se zahtev usvaja ili da se odbija.

U slučaju da se sudija ne saglasi sa zahtevom Haškog tribunala odluku će doneti krivično vanpretresno veće suda od troje sudija u roku od tri dana. U slučaju da sudija donese rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Šešelj će imati pravo da se žali tom istom tročlanom veću koje donosi pravosnažnu sudsku odluku takođe u roku od tri dana. Zakonska procedura takođe nalaže da okrivljeni u postupku predaje mora imati branioca.

U Šešeljevom slučaju, s obzirom da se i pred Haškim sudom izborio da se brani sam, nije izvesno da će on angažovati branioca, već bi u tom slučaju sud morao da mu postavi branioca po službenoj dužnosti.

Sudija ili veće koje bude odlučivalo o izrucenju Šešelja takođe mogu da razmotre neku od mera za obezbeđenje njegovog prisustva.

Ukoliko se pravosnažno odluči da su ispunjeni uslovi za izručenje Šešelja, sprske vlasti će morati da ga uhapse i izruče Hagu.

Šešelj se 2003. godine u februaru dobrovoljno predao Tribunalu, iz kog je pušten da se brani sa slobode u novembru 2014. godine.

Međutim, Hag je nekoliko meseci kasnije zatražio od Srbije da Šešelja uhapsi i izruči Tribunalu, što do sada nije učinjeno.

Izricanje prvostepene presude Šešelju, Tribunal je zakazao za 31. mart.

Šešelj: Doći ću na saslušanje

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas da će sutra doći na saslušanje u Specijalni sud i ponovio svoj stav da dobrovoljno u Hag neće ići.

„Doći ću pred Specijlani sud, očekujem da će tamo doći i veći broj naših stranaćkih simpatizera. Izneću ono što imam da kažem, kao način svog protivljenja “isporuci“,“ rekao je Šešelj na konferenciji za novinare u prostorijama SRS.

On je ponovio da u Hag dobrovoljno neće ići i da će, ukoliko odluče da ga izruče, „morati da ga nose“.

„Ono što budem rekao pred sudijom, to ću vam sutra ispričati po izlasku iz suda,“ dodao je Šešelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar