U trendu

Severna Makedonija kupuje haubice iz Turske

Armija Severne Makedonije nabaviće divizion od 18 turskih lakih haubica kalibra 105 milimetara, kojima planira da zameni zastarelu američku artiljeriju koju trenutno koristi a koja je originalno proizvedena u vreme Drugog svetskog rata.

Kako saznaje portal Balkanska bezbednosna mreža, radi se o 18 haubica Boran (grmljavina) koje proizvodi tursko preduzeće MKEK.

„Tokom sajma naoružanja IDEF 21 u Istanbulu 17. avgusta makedonska ministarka odbrane Radmila Šekerinska potpisala je sa turskim kolegom Hulusi Akarom dokument o petogodišnjoj vojno-ekonomskoj saradnji. Uskoro se može očekivati zvanična informacija da će armija Severne Makedonije dobiti habice Boran“, navodi se.

Prve haubice Boran ovog leta su pristigle u jedinice Turske vojske pa će Severna Makedonija verovatno biti prvi strani korisnik.

„Sada Armija Severne Makedonije ima Artiljerijski bataljon sa 18 starih vučnih haubica M2A1 kalibra 105 milimetara najvećeg dometa 11,2 kilometra koje su bile važno sredstvo vatrene podrške američke vojske tokom Drugog svetskog rata i kasnije u Koreji i Vijetnamu. Sada je došlo vreme da se zamene“, navodi se.

Portal dodaje da će za to, prema makedonskim planovima, biti potrebno 6,4 miliona evra, a da je u odbrambenom budžetu za 2021. godinu za te potrebe rezervisano nešto manje od dva miliona evra.

Odlukom Vlade Severne Makedonije iz marta ove godine haubice su stavljene na listu državnog plana nabavke roba, usluga i radova po modelu medjuvladinih ugovora.

„To je važan detalj jer tursko ministarstvo odbrane kao deo podrške prijateljskim zemljama obezbedjuje nabavke pod povoljnim uslovima ili čak finansiranje iz donacija. Praksa je da tursko ministarstvo odbrane odobri donaciju u odredjenom novčanom iznosu, pod uslovom da se roba naruči od turskih fabrika“, dodaje se.

Portal podseća da se Turska nalazi u „prodoru na Balkan“ sa prodajom naoružanja kroz mehanizam finansiranja iz svog odbrambenog budžeta.

„Ranije su već dogovorene donacije za Vojsku Crne Gore koja je iz Turske dobila uniforme i očekuju se razna motorna vozila. Oružane snage Bosne i Hercegovine sastavile su listu želja. Za Kosovske snage bezbednosti u izradi je 14 borbenih vozila Vuran. U zemljama na prostoru bivše Jugoslavije prepoznatljiv je Turski interes za političkim prisustvom“, dodaje se u tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.