U trendu

Simboli BG danas narandžasti, podrska zenama zrtvama nasilja

BEOGRAD – Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, znamenitosti Beograda danas će svetleti narandžastom bojom koja simbolizuje borbu protiv tog nasilja.

Tom bojom biće osvetljeni Narodna skupština, Palata Albanija, Most na Adi i fontana na Slaviji, saopšteno je iz Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Beograda.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra sa ciljem da se podigne svest o prisustvu nasilja nad ženama, da se ukaže koliko je ono blizu svakoga od nas i da zahteva sistemski angažman celog društva.

Zato važni kontinuirani zajednički programi koji se bave tim problemom i aktivnosti na suzbijanju nasilja u porodici i ističe da Grad Beograd odgovorno pristupa toj temi.

Grad se i ove godine pridružuje globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Važno je pre svega da se žene koje godinama trpe nasilje u porodici ohrabre da reaguju i da se informišu kako mogu da se zaštite kroz institucije, da saznaju koja su njihova prava i dobiju podršku od društvene zajednice u celini.

Zvanična boja kampanje je narandžasta, kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od rodno zasnovanog nasilja.

Savet za rodnu ravnopravnost ima za cilj podsticanje razvojnih aktivnosti u svim aspektima javnog, društvenog i privrednog života promovisanjem javne politike koja doprinosi unapređenju položaja žena i svih diskriminisanih pojedinaca i grupa u lokalnoj zajednici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar