U trendu

Simboli BG u ljubicastom kao podrska obolelima od Alćajmera

BEOGRAD – Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv Alćajmerove bolesti, a u znak podrške obolelima simboli Beograda večeras će da svetle ljubičasto.

To je za Tanjug najavila gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević koja je podsetila da je demencija načešća posledica ove opake bolesti.

Ona je najavila i da će pri Gerontološkom centru Beograd biti otvoren dnevni boravak za dementne osobe koji će, kako je planirano, početi s radom 2023. godine.

Alćajmerova bolest je degenerativni moždani poremećaj srednjeg ili poznog životnog doba koji uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase.

Danas se smatra glavnim uzrokom senilne demencije, koja se nekad smatrala normalnim stanjem u starosti.

Alćajmerova bolest je hronična neurodegenerativna bolest koja uzrokuje postepeno i nepovratno gubljenje pamćenja, sposobnosti govora, svesti o vremenu i prostoru i eventualno sposobnost da se brinu sami o sebi, a najčešći rani simptom su poteškoće sa pamćenjem nedavnih događaja.

Sa pogoršanjem stanja dolazi do povlačenja osobe iz porodice i društva, postepeno se gube telesne funkcije, što ultimativno dovodi do smrti.

Bolest je opisao nemački psihijatar Alojz Alćajmer 1906. godine, kada se smatralo da je ona retko mentalno stanje pretežno mladih ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.