U trendu

Sindikat obrazovanja u Čačku protivi se pravljenju spiskova problematičnih učenika

Predsednik „Sindikata obrazovanja Čačak“ Vladimir Adžić rekao je danas da se taj sindikat ne slaže sa zahtevom policije da im škole dostave spiskove učenika koji mogu biti problematični ili imaju asocijalno ponašanje, i ocenio da je za smanjenje nasilja u školama potrebno jačanje uloge nastavnika, a ne policije.

On je rekao novinarima da čačanske škole nisu dobile takav dopis od policije, a da su ga, prema njegovim sazanjima, poslale policijske uprave u Užicu i Zrenjaninu školama u tim gradovima.

„Ne znamo ko je policiji naredio da rade na takav način jer znamo da se lični podaci dece ne mogu iznositi i davati bilo kome, osim u slučajevima kada se protiv učenika vodi postupak pred istražnim organima pa postoje nalozi tužilaštva“, rekao je Adžić.

On je dodao da za mlađe i starije maloletnike odgovaraju njihovi roditelji i da se podaci o deci, koji su zaštićeni, skladište u okviru pedagoško-psihološke službe.

„Ko je taj koji može da proceni da li je neko dete problematično ili nije i šta se podrazumeva pod asocijalnim ponašanjem“, rekao je Adžić.

On je rekao da „Sindikat obrazovanja Čačak“ ne podržava mere koje vode ka represiji, prozivanju i „obeležavanju“ učenika.

„Ne sme parcijalno da se radi u ovako osetjivom momentu, na svoju ruku, već treba formirati timove“, rekao je Adžić.

On je ocenio da postavljanje policajaca ispred škola stvara osećaj sigurnosti kod nastavnika, učenika i roditelja, ali da to nije rešenje, već da treba menjati zakone u okviru obrazovanja.

„Sindikat obrazovanja Čačak“ je većinski sindikat prosvetnih radnika u tom gradu i član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.